Dubbel verzekerd? Hoe wordt uw schade vergoed?

30 augustus 2017 | Categorie: Autoverzekeringen

Het komt veel vaker voor dan u denk: dubbel verzekerd zijn. Stel voor dat u tijden uw vakantie moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Zowel uw aanvullende zorgverzekering als uw reisverzekering kunnen dit in de polisvoorwaarden hebben staan. Maar wie vergoed wat als u schade krijgt? Krijgt u dan uw schadevergoeding dubbel uitgekeerd? Of gaan de verzekeraars onderling de strijd met elkaar aan wie de schade vergoed? Hoe dit werkt leggen wij u graag uit.

Dubbel verzekerd, dubbel betalen?

Indien u gaat samenwonen kan het zo zijn dat u er niet aan gedacht heeft om bepaalde verzekeringen samen te voegen of aan te passen. Of dat u een nieuwe verzekering heeft afgesloten en de oude niet is opgezegd. In deze gevallen bent u dubbel verzekerd en betaald u dus ook een dubbele premie. Het betalen van een dubbele premie kunt u na ontdekking niet met terugwerkende kracht ongedaan maken. U kunt de premie die u teveel heeft betaald dus niet terugvragen.

Specifieke verzekering

U bent dubbel verzekerd en krijgt schade. Kunt u dan de schade ook twee maal uitgekeerd krijgen? Of wordt het een strijd tussen beide verzekeraars en moet u langer wachten op de uitkering? Dit is allemaal niet het geval. Als u twee verzekeringen heeft die dekking bieden voor hetzelfde voorval, dan gaat in principe de meest specifieke verzekering voor. Een smartphoneverzekering zal bij schade aan uw telefoon voorrang hebben op bijvoorbeeld een reisverzekering.

Polisvoorwaarden en clausules

Mocht het zo zijn dat beide verzekeringen gelijk zijn in polisvoorwaarden dan mag u zelf kiezen bij welke maatschappij u de schade claimt. De meeste verzekeraars hebben echter een speciale clausule opgenomen in de polisvoorwaarden die bepaalt dat als een andere verzekering ook de schade dekt, die andere partij altijd voorgaat. Indien beide verzekeraars deze clausule hebben dan heffen ze elkaar weer op en mag u weer zelf de keuze maken.
Wilt u meer informatie over een van onze verzekeringen? Of heeft u een vraag over dubbel verzekerd zijn? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs via ons contactformulier. Wij zijn tijdens kantooruren, maar ook op woensdag- en donderdagavond, bereikbaar op het volgende telefoonnummer:  0186 60 30 33.