Uw kind wordt 16 jaar. Gaat hij voor een brommer of een auto?

17 mei 2017 | Categorie: Autoverzekeringen

Uw kind wordt 16 jaar en u wilt hem of haar helpen bij het halen van zijn rijbewijs. Belangrijke vraag is dan, kiest u samen met uw kind voor een brommer, snorfiets of een auto? Afhankelijk van de keuze die u maakt zult u verschillende dingen moeten regelen zoals het vinden van een geschikte rijschool, het halen van het rijbewijs en het afsluiten van een auto- of bromfietsverzekering. Graag informeren wij u over wat er allemaal komt kijken bij het behalen van een rijbewijs en het verzekeren van het voertuig.

Het rijbewijs

Een jongere van 16 jaar die op een brommer, snorfiets of scooter wil rijden moet in het bezig zijn van een geldig AM rijbewijs. Indien hij voor het autorijbewijs gaat zal dit een rijbewijs B zijn. En bij een motorrijbewijs het rijbewijs A. Uw kind moet eerst het theoriecertificaat behalen en kan daarna aan praktijklessen beginnen. Vanaf 15,5 jaar mag uw kind al opgaan voor het theorie-examen. Rijlessen volgen voor het praktijkexamen mag pas vanaf 16 jaar. Mocht uw kind het rijbewijs A of B halen dan kan hij met dit rijbewijs ook naderhand nog een AM rijbewijs aanvragen. Andersom kan dit uiteraard niet.

Veiligheid en verzekering

Uw kind haalt zijn rijbewijs en u schaft samen met hem een brommer of scooter aan. Zoals u misschien al weet is een veiligheidshelm verplicht. Ook dient u de brommer of snorfiets op naam van uw kind te zetten. Bij een auto mag deze wel op naam van uzelf blijven staan afhankelijk van het aantal kilometer wat uw kind zal rijden met de auto. Tot slot moet een brommer, snorfiets of auto ook verplicht verzekerd zijn. Zowel voor een brommer, scooter en auto kunt u een WA verzekering afsluiten. Deze verzekering kunt u indient gewenst ook nog uitbreiden.

Meer kwetsbaar op een scooter

Het bezit van een scooter is gemakkelijk en leuk, maar een groot nadeel is ook dat de rijder zeer kwetsbaar is. Jaarlijks overlijden er gemiddeld 47 brom- en snorfietsers. Het risico bij jongeren is nu eenmaal groter aangezien zij minder ervaring hebben als verkeersdeelnemer. Onder groepsdwang willen jongeren nog wel eens stoer doen en over de schreef gaan. Bespreek dit onderwerp dan ook goed met uw kind zodat hij weet waar hij aan begint.

Autorijden

Zijn de gevaren van de brommer voor u te groot probeer dan met uw kind te bespreken om hem direct voor zijn autorijbewijs op te laten gaan. Uw kind mag al met 16,5 jaar starten met autorijlessen en vanaf zijn 17e praktijkexamen doen. Met het autorijbewijs mag hij overigens ook brommer rijden. Uiteraard mag uw kind pas vanaf zijn 18de zelfstandig achter het stuur van een auto kruipen, echter mag hij daarvoor wel onder begeleiding rijervaring opdoen.

Verzeker uw kind goed

In welk voertuig uw kind ook gaat deelnemen aan het verkeer, het is altijd belangrijk dat hijzelf en het voertuig goed verzekerd zijn. U kunt ons geheel vrijblijvend contacteren indien u vragen heeft over een autoverzekering of bromfietsverzekering. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur via: 0186 60 72 45 . U kunt ons natuurlijk ook een e-mail sturen.