weg motor frankrijk

100 PK-grens voor motoren afgeschaft in Frankrijk

13 oktober 2015 | Categorie: Motorverzekeringen

De 100 PK-grens die in Frankrijk geldig is wordt per 1 januari afgeschaft voor motoren die voorzien zijn van ABS. Al meer dan 20 jaar worden motoren in Frankrijk begrensd, het maximale vermogen wordt beperkt tot 100 PK (73,6 kW). Dit limiet wordt afgeschaft, ook reeds beperkte motoren mogen aangepast worden naar het oude vermogen. Voorwaarde is wel dat de motor ABS heeft.

Nieuwe motoren met ABS zullen naar alle waarschijnlijkheid vanaf 1 januari 2016 met het volle vermogen geleverd gaan worden. Voor eigenaren van motoren die al begrensd zijn zal het niet altijd even eenvoudig zijn om de motor om te bouwen naar het oude vermogen. De 100 PK begrenzing werd altijd zo gebouwd dat het ongedaan maken van de beperking niet eenvoudig was.

Hoewel de 100 PK-grens wordt afgeschaft zijn de belangenorganisaties in Frankrijk niet geheel in hun nopjes. Zo heeft de Fédération Française des Motards en Colère (FFMC) in een reactie laten weten teleurgesteld te zijn. Reden hiervoor is dat modellen zonder ABS zijn uitgesloten. Hierdoor hebben veel Fransen met een oudere motor weinig aan het besluit van de Franse regering.

Op motorgebied is er momenteel veel opschudding in Frankrijk. Het afschaffen van de 100 PK-grens heeft nog niet alle gemoederen bedaard. De Franse belangenorganisaties van ‘boze motorrijders’ is alweer een nieuwe strijd gestart. Een nieuwe regel stelt burgemeesters in staat om motoren die voor 2000 geproduceerd zijn uit hun steden te weren.

Verkeersveiligheid is een veel besproken onderwerp in Frankrijk. Premier Valls kondigde eerder al aan dat er een APK voor motorfietsen komt. Daarnaast moeten motorrijders verplicht handschoenen gaan dragen en komen er veel meer flitskasten.

Lees onze veiligheidstips voor op de motor: Veilig motorrijden »