45 km auto regels

3 December 2014 | Categorie: Brommobielverzekering

45 km auto regels

Met een 45 km auto wordt meestal een brommobiel bedoeld. Een brommobiel is een voertuig dat lijkt op een klein autootje. Maar de brommobiel wordt op technisch gebied gezien als een bromfiets. We noemen de brommobiel vanaf hier 45 km auto. Je mag in Nederland al een 45 km auto hebben als je 16 jaar bent.  Er moet wel een praktijkexamen worden afgelegd om een 45 km auto te mogen besturen. Wat zijn verder de verkeersregels voor een 45 km auto? Wij zetten de belangrijkste regels van de 45 km auto voor je op een rijtje.

Wat zijn de verkeersregels voor de 45 km auto

Regelgeving leeftijd 45 km auto

De minimale leeftijd voor het besturen van een 45 km auto is in Nederland 16 jaar. Uitzonderingen zijn niet mogelijk. Er  zijn voor de 45 km auto geen andere regels voor bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke beperking.

45 km auto rijbewijs

Om een 45 km auto te mogen besturen heb je een rijbewijs van de categorie AM4 nodig. De 4 staat voor vierwieler. Naast het theorie-examen voor de bromfiets moet een praktijkexamen voor de brommobiel worden afgelegd.

Als je al een autorijbewijs of motorrijbewijs hebt dab heb je geen apart rijbewijs voor de 45 km auto meer nodig. Het rijbewijs voor de bromfiets wordt automatisch op je auto- of motorrijbewijs bijgeschreven.

Gordel en helm bij 45 km auto

In de 45 km auto moet een gordel gedragen worden. Als de gordels niet aanwezig zijn en het een open 45 km auto betreft dan is een goedgekeurde helm verplicht.

45 km Auto: verzekering en kenteken

Omdat een 45 km auto voor de wet een bromfiets is moet je een verzekering hebben die is afgestemd op bromfietsen. Daarnaast is een bromfietskenteken verplicht. Voor de 45 km auto bestaat een speciale verzekering, de brommobiel verzekering. Bij DirectVerzekerd kan je online snel en eenvoudig een goedkope premie berekenen en als je wilt de verzekering meteen afsluiten.

Brommobiel verzekering vergelijken

 

Regels rijbaan en snelheid van 45 km auto

Met een 45 km auto moet je op de rijbaan rijden en is rijden op het fietspad niet toegestaan. Daarnaast mag niet gereden worden op autowegen, autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer. Het is logisch maar toch: de maximale snelheid van een 45 km auto is altijd… 45 kilometer per uur.

Voertuigeisen

Bekijk hier de voertuigeisen van de brommobiel: Regeling voertuigen