5 dingen die je moet weten over een rechtsbijstand verzekering

5 January 2015 | Categorie: Rechtsbijstandverzekering

Er zijn verschillende situaties waarbij je professionele juridische hulp goed kunt gebruiken. De kosten van een advocaat en een mogelijk proces kunnen echter erg hoog zijn. Kosten die je vaak niet hebt voorzien. Daarom is het verstandig om een goede rechtsbijstand verzekering af te sluiten die de verschillende juridische kosten dekt. Maar waar moet je nu op letten als je een rechtsbijstand verzekering afsluit?

Wachttijden
De meeste rechtsbijstand verzekeringen kennen een bepaalde wachttijd. Je kunt dan na het afsluiten van de verzekering gedurende een bepaalde tijd geen gebruik maken van jouw rechtsbijstand verzekering. Verzekeraars kennen uiteenlopende regels m.b.t. wachttijden. Zo kan er in verschillende situaties een andere wachttijd van toepassing zijn. Er zijn ook verzekeraars die geen wachttijd kennen maar dan wel vaak een hogere premie berekenen.

Geen dekking bij bestaande conflicten
Vaak denk je pas aan een verzekering als er al een conflict is. Een rechtsbijstand verzekering biedt geen dekking als er sprake is van een juridisch conflict dat je al kon zien aankomen voor het afsluiten van de rechtsbijstand verzekering.

Korting op juridische kosten

Ben je reeds in een conflict verzeild geraakt en beschik je nog niet over een geldige rechtsbijstand verzekering, dan is het afsluiten van een rechtsbijstand verzekering toch verstandig. Jouw nieuwe verzekering zal geen dekking bieden voor het bestaande conflict maar via de verzekeraar kun je toch vaak korting krijgen op de juridische kosten die je zult moeten maken.

moet weten rechtsbijstand

Premie en kosten

De hoogte van de premie die je moet betalen voor een rechtsbijstand verzekering verschilt per verzekeraar en is mede afhankelijk van jouw gezinssituatie en het verzekeringspakket dat je kiest.

Soorten geschillen en overlappingen

Er zijn verschillende soorten geschillen die wel of geen dekking bieden per verzekeraar. Zo kunnen verschillende categorieën zoals verkeer, wonen of arbeidsrecht zijn uitgesloten. Ook kan er een overlapping in dekking ontstaan tussen bijvoorbeeld een rechtsbijstand verzekering en een autoverzekering.

Naast bovengenoemde kenmerken zijn er nog een aantal zaken die van belang zijn bij het vergelijken van de verschillende rechtsbijstand verzekeringen. Voor welke personen geldt de dekking, in welke landen, is er een maximum dekking van toepassing, mag je zelf een advocaat kiezen of moet je gebruik maken van de advocaten van de verzekeraar? Het is daarom altijd verstandig om eerst goed uit te zoeken welke rechtsbijstand verzekering het best past bij jouw persoonlijke situatie.

We wensen je veel succes met het zoeken van een geschikte rechtsbijstand verzekering. Ook bij Direct Verzekerd vind je informatie over rechtsbijstand verzekeringen en kun je verschillende verzekeringen vergelijken. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.