Alarm- en Antidiefstalsystemen voor uw auto

9 February 2018 | Categorie: Autoverzekeringen

Zoals uit recent onderzoek is gebleken daalde in begin 2017 het aantal autodiefstallen met bijna 7% ten opzichte van 2016. Een van de hoofdoorzaken hiervoor is dat auto’s steeds beter beveiligd worden en het voor dieven steeds moeilijker is om gestolen auto’s opnieuw te laten registreren. Aangezien nog steeds ieder voertuig interessant is voor diefstal willen wij u graag adviseren over de mogelijkheden omtrent alarm- en antidiefstalsystemen voor uw auto. Dit zodat wij samen met u het aantal diefstallen nog verder terug kunnen dringen het komende jaar!

Autodiefstal is dus licht aan het afnemen en dit is goed nieuws. De afgelopen 20 jaar is het aantal autodiefstallen gehalveerd. Positieve cijfers dus, echter worden er jaarlijks toch nog steeds rond de 15 duizend auto’s gestolen wat toch nog een behoorlijk aantal is. Het meeste aantal autodiefstallen komen voor in de regio Rotterdam. De politie-eenheid van de Maasstad heeft de afgelopen twintig jaar te maken gehad met de meeste autodiefstallen. Voor ons van Direct Verzekerd dus een goede reden om de mogelijkheden op het gebied van auto alarm- en beveiligingssystemen te bekijken. Want ook al is een alarmsysteem geen verplichting, toch kan het een interessante optie zijn om er een aan te schaffen. Dit kan u immers op lange termijn ook helpen bij het krijgen van een meer gunstige premie bij uw verzekeraar.

Basistips voor de veiligheid van uw auto

Allereerst willen we beginnen met een aantal belangrijke basistips die u kunt toepassen waardoor het risico op een diefstal al aanzienlijk verkleint kan worden. Sommige tips zijn misschien een inkoppertje maar u wilt niet weten hoeveel mensen voor het “gemak” soms vergeten om de auto op slot te doen. Wij hebben dus de volgende basistips om mee te beginnen:

 • Doe je portieren op slot als je de auto verlaat
 • Laat nooit de motor draaien als je de auto verlaat
 • Parkeer in een garage of een parkeerterrein of parkeergarage met beveiliging en/of bewaking.
 • Parkeer op een goed verlichte plaats
 • Zet je auto op de handrem: dat is lastig wegslepen (niet bij vorst!)
 • Laat geen waardevolle spullen zichtbaar in je auto liggen
 • Laat zien dat er niets te halen valt: dashboardkastje open en hoedenplank eruit

Meer handige basistips als deze vind u op deze website.

SCM-beveiligingsklassen

Indien uw auto is voorzien van een TNO/SCM goedgekeurd antidiefstalsysteem heeft dit een aantal voordelen :

 • U voldoet aan de minimale beveiligingseisen die verzekeraars kunnen stellen
 • Uw auto is minder diefstalgevoelig, omdat deze goed beveiligd is

Hieronder een overzicht van de verschillende SCM-beveiligingsklassen

Startonderbrekers (klasse 1) Antidiefstal alarminstallatie

De toch wel meest voorkomende antidiefstalbeveiliging is de startonderbreker. Deze belet het starten van de auto door een persoon zonder autosleutel. Enkele seconden na het uitzetten van de motor word de startonderbreker automatisch geactiveerd. Optioneel is ook het op afstand vergrendelen en ontgrendelen van de deuren mocht de startonderbreker actief worden. Op deze manier is uw voertuig altijd zeer goed beschermd. Het systeem word ook direct automatisch geactiveerd zodra u het voertuig heeft verlaten.

Alarmsysteem (klasse 2) Antidiefstal alarminstallatie

Een alarmsysteem klasse 2 bestaat dus ook uit een startonderbreking in combinatie met een omtrekdetectie, ruimtelijke detectie, deurvergrendeling, alarmsirene en optische signalering.

Alarmsysteem (klasse 3) Antidiefstal alarminstallatie

Klasse 3 alarmsystemen hebben naast de beveiliging van klasse 2 een aanvullende sabotagesignalering en hellingdetectie. De sirene die voor de akoestische signalering zorgt, bevat een ingebouwde noodstroomvoorziening. De verbinding tussen de centrale en de sirene vindt plaats via een gecodeerd signaal. Als de draad tussen de sirene en de centrale wordt doorgeknipt, zal de sirene afgaan op de noodstroomvoorziening.

Voertuigvolgsystemen (klasse 4 en 5) Na diefstal auto alarminstallatie

Met deze type systemen is het mogelijk om een gestolen auto te traceren na de diefstal. Een klasse 4 of 5 systeem is een combinatie van de klasse 1,2 of zelfs 3 systeem en volgsysteem en bied dus de meest complete keuze. Het verschil tussen klasse 4 en 5 is alleen dat bij klasse 5 het voertuigvolgsysteem word ingeschakeld als het alarm afgaat terwijl dit bij klasse 4 niet zo is waar dit gebeurd met een bewegingsensor. Hierdoor is er dus uiteindelijk de volgende klasseindeling:

 • SCM Klasse 1 of 2 + Voertuigvolgsysteem= klasse 4
 • SCM Klasse 3 + Voertuigvolgsysteem dat niet geactiveerd wordt door het klasse 3 alarm = klasse 4
 • SCM Klasse 3 + Voertuigvolgsysteem dat geactiveerd wordt door het klasse 3 alarm = klasse 5

Microdots voor de diefstal van losse onderdelen

Steeds meer passen autodieven hun werkwijze aan en is het stelen van losse auto onderdelen vandaag de dag een grote trend geworden. Met de bovenstaande alarmsystemen kunt u zich lastig wapenen tegen deze onderdelendieven aangezien zij binnen no time de auto kunnen strippen van bijvoorbeeld velgen, leren autostoelen, navigatiesysteem en airbags. Een goed wapen hiertegen zijn de zogenaamde microdots. Dit zijn kleine chips met fotografisch verkleinde informatie, zoals het chassisnummer van je auto. Microdots zijn verwerkt in een doorzichtige spray wat het makkelijker maakt om ze te verstoppen door de hele auto en op verschillende onderdelen in de auto.

Voor auto- en onderdelendieven is het onmogelijk om de auto te ontdoen van al deze minuscule chips met informatie van de auto. De microdots blijven perfect op de auto zitten en zijn zelfs bestand tegen bezoeken aan de wasstraat. Een spuitbus met microdots kost ongeveer honderd euro. En dat is dus een redelijke prijs voor het perfecte anti-diefstal middel.

Naast al deze alarm- en antidiefstalsystemen voor uw auto is een goede autoverzekering natuurlijk ook cruciaal mocht uw auto toch nog gestolen of beschadigd worden. Wij van Direct Verzekerd helpen u graag met een autoverzekering op maat. Vergelijk nu uw premie of neem contact met ons op via 0186 60 72 45 of mail ons.