Alles wat je moet weten over het verzekeren van je huis

26 January 2015 | Categorie: Woonverzekeringen

Net een nieuwe woning gekocht of gehuurd? Staat er een verhuizing op de planning? Gefeliciteerd en veel geluk! Maar er komt natuurlijk ook veel op je af, ook als het gaat om verzekeringen. Want je wilt natuurlijk wel goed beschermd zijn tegen eventuele risico’s. Om je even goed op weg te helpen, zetten wij de belangrijkste dingen over het verzekeren van je woning op een rij.

verzekeren huis

Soorten woonverzekeringen

Er zijn verschillende verzekeringen die met je huis te maken hebben. Als je eigenaar bent van een koophuis, heb je de verzekering van je huis zelf. Maar ook voor de spullen in en om je woning wil je schadedekking. Welke woonverzekering dekt nu wat? Een overzichtje van de belangrijkste woonverzekeringen.

Opstalverzekering

De opstalverzekering (of woonhuisverzekering) is vooral relevant voor mensen met een koophuis. Met deze verzekering dek je namelijk het risico op schade aan het huis zelf, maar ook aan bijvoorbeeld je schuur of garage. Welke schade er precies gedekt wordt, hangt af van de verzekering die je afsluit. Over het algemeen gaat het echter over schade door brand, storm, inbraak of water.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering is zowel voor kopers als huurders interessant. Alle bezittingen in je woning zijn verzekerd tegen schade. Ook hier gaat het dan om brand-, storm- en/of inbraakschade, afhankelijk van de verzekeraar en de dekkingsgraad. Overigens heb je ook nog verzekeringen waarin inboedel en opstal gecombineerd zijn.

Woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering staat ook wel bekend als betalingsbeschermingsverzekering. Deze verzekering beschermt je als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt en je daardoor je huur of hypotheek niet meer kunt betalen. De verzekeraar neemt deze woonlasten dan tijdelijk voor je over. Je kunt een woonlastenverzekering afsluiten bij een koop- en huurhuis, al is het bij een koophuis wel gebruikelijker.

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is bijna altijd van toepassing zodra je een huis gaat kopen. Sluit je een hypotheek af, dan wil de bank afspraken maken over wat er gebeurt als jij onverhoopt komt te overlijden. Mocht dit gebeuren, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan partner of nabestaanden. Zij kunnen met het uitgekeerde bedrag de hypotheek gedeeltelijk of helemaal aflossen en komen niet in de financiële problemen.

Tot slot zijn er nog twee andere aanvullende verzekeringen die minder direct te maken hebben met wonen, maar toch belangrijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering voor als iemand letsel oploopt door een mankement aan jouw huis en een rechtsbijstandverzekering voor als je een juridisch geschil krijgt over je woning. Deze verzekeringen hebben echter een hele ruime dekkingsgraad en beschermen je dus ook tegen veel risico’s die niets met je woning te maken hebben.

Welke woonverzekeringen zijn verplicht?

Van bovenstaand overzicht is alleen de opstalverzekering verplicht, en dan ook alleen voor woningeigenaren met een hypotheek. Verder is iedereen in Nederland verplicht een basiszorgverzekering te hebben en moeten voertuigbezitters een WA-verzekering hebben.

De inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn dus niet verplicht, maar worden vrijwel altijd sterk aangeraden en ook door veel mensen afgesloten.

Hoe kun je het beste woonverzekeringen vergelijken?

Eerst is het belangrijk om te kijken welke woonverzekeringen je echt nodig hebt. Zoals gezegd is het niet verplicht maar wel sterk aan te raden om in elk geval een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor huiseigenaren komt daar dan bijna altijd nog een opstalverzekering bij. Afhankelijk van je persoonlijke situatie is het vervolgens goed om na te denken over een eventuele woonlastenverzekering.

De bekendste websites om woonverzekeringen te vergelijken, zijn:

  • Independer.nl (voor het vergelijken van o.a. inboedel-, opstal-, overlijdensrisico-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering)
  • Consumentenbond.nl (voor het vergelijken van o.a. inboedel-, opstal-, overlijdensrisico-, aansprakelijkheids-, rechtsbijstand- en woonlastenverzekering)
  • Pricewise.nl (voor het vergelijken van o.a. inboedel-, opstal-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering)
  • HoyHoy.nl (inboedel-, opstal-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering)

Voor de woonlastenverzekeringen bestaat nog niet echt een grote, betrouwbare vergelijker. Daarom kun je het beste zelf naar wat partijen zoeken en met de informatie van de consumentenbond zelf de vergelijking maken. Iets meer werk, maar wel zo betrouwbaar!

Natuurlijk kun je ook op onze eigen website gebruik maken van de woonverzekeringenvergelijker. DirectVerzekerd biedt de mogelijkheid om verschillende woonverzekeringen in één pakket af te sluiten. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

We hopen dat we je goed op weg geholpen hebben als het gaat om woonverzekeringen! Mocht je meer informatie willen, kun je altijd even contact opnemen met ons door te bellen naar 0186-607245 of het contactformulier in te vullen.