APK keuring

APK en uw autoverzekering

4 July 2018 | Categorie: Autoverzekeringen

Iedere rijdende auto is APK-plichtig en dit komt dus ook jaarlijks terug. U krijgt altijd eerst netjes een oproep van de RDW met daarop de uiterste datum waarop uw auto gekeurd dient te worden. Als uw APK is verlopen mag u officieel niet meer in de auto rijden. Doet u dit wel zonder APK-keuringbewijs dan riskeert u een boete van 130 euro van de politie of zelfs de RDW.

APK stopzetten?

Mocht u uw auto niet meer gebruiken dan kunt u de APK-verplichting stopzetten bij de RDW, dit wordt ook wel een “schorsing” genoemd. Tijdens deze schorsing mag u uiteraard niet rijden in de auto en betaalt u geen motorrijtuigbelasting. Een schorsing loopt steeds voor een bepaalde periode, tegen het einde van iedere periode kunt u een verlenging aanvragen.

APK-keuring na schorsingsperiode

U wilt u auto weer gebruiken en dus de schorsing opheffen, dan moet uw auto natuurlijk direct APK gekeurd worden. Hiervoor moet u de weg op zonder APK-keuringsbewijs. Dit mag echter alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo moet u auto op de dag van zijn keuring minimaal WA-verzekerd zijn, en mag u alleen rechtstreeks naar de locatie van de APK keuring rijden. Ook dient u tijdens deze rit een afspraak bevestiging bij u te hebben voor de APK-keuring met daarop de tijd en de datum.

Bent u verzekerd met een verlopen APK?

In de polis van iedere autoverzekering staan een aantal wettelijke bepalingen waar u zich als verzekerde aan dient te houden. Zo moet u in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en dient uw auto dus APK gekeurd te zijn. Indien uw APK is verlopen en u betrokken raakt bij een aanrijding dan zal de verzekeraar eerst kijken of de schade die is veroorzaakt het gevolg is van een defect die door een APK keuring voorkomen had kunnen worden. Mocht dit het geval zijn dan kan de verzekeraar een beroep doen op de ontbindende voorwaarden in uw polis en de schade dus niet vergoeden. Een APK keuring en autoverzekering gaan dus hand in hand en zijn zeer belangrijk!

APK verlopen buitenland

U bent op vakantie in het buitenland en u komt erachter dat uw APK is verlopen. De APK is verplicht in heel Europa. Dus ook buiten Nederland mag u niet rondrijden met een verlopen APK. Als Nederlander kunt u alleen uw auto in België of Spanje APK laten keuren. Check voordat u op vakantie gaat dus altijd de vervaldatum van uw APK.

Heeft u verder nog vragen m.b.t. uw APK in combinatie met uw autoverzekering? Informeer dan geheel vrijblijvend bij één van onze adviseurs via 0186 60 72 45 of mail ons.