Auto beschadigd op de parkeerplaats van een luchthaven?

28 June 2018 | Categorie: Autoverzekeringen

Ook deze zomervakantie zullen vele Nederlanders vertrekken naar zonnige oorden in Europa en erbuiten. Mensen die met het vliegtuig op vakantie gaan kiezen er vaak voor om hun auto bij de luchthaven van bijvoorbeeld Schiphol te parkeren. Maar wat als u terugkomt van uw vakantie en er schade aan uw auto blijkt te zijn, of deze er zelfs helemaal niet meer staat?

Parkeermogelijkheden op een luchthaven of vliegveld

Op vliegvelden kunt u meestal kiezen uit twee soorten parkeermogelijkheden, namelijk de ‘normale’ parkeerservice en de zogenaamde valetparking. Bij een normale parkeerservice parkeert u de auto zelf op een parkeerterrein. U kunt daarna met een shuttlebus naar de luchthaven terminal. Als u kiest voor een valetparking dan geeft u de auto af en wordt deze voor u naar een parkeerterrein gereden. Er zal dus iemand anders in uw auto rijden. Groot voordeel is dat u de auto dicht bij een vertrekhal/terminal kunt afgeven.

Controle bij valetparking

Indien u voor valetparking kiest zal uw auto voor het afgeven streng gecontroleerd worden op eventuele schade. Een valetparkingbedrijf wil hiermee voorkomen dat het niet opdraait voor schade die u al aan de auto had. Mocht de medewerker van het valetparkingbedrijf schade rijden met uw auto dan zijn zij daarvoor aansprakelijk. Echter is dit in de meeste gevallen moeilijk te bewijzen.

Schade op het parkeerterrein

Indien er schade aan uw auto is veroorzaakt terwijl deze geparkeerd stond op het parkeerterrein is de beheerder van het parkeerterrein niet aansprakelijk. Dit staat altijd aangegeven op borden waar u het parkeerterrein oprijdt. U bent dus zelf verantwoordelijk en dient de schade te verhalen bij uw autoverzekeraar. Schade aan uw eigen auto wordt alleen vergoed indien u een WA+ beperkt casco of een allrisk-autoverzekering heeft afgesloten.

Auto gestolen op het parkeerterrein?

U komt terug van uw vakantie en uw auto blijkt te zijn gestolen van het parkeerterrein. U kunt hier de beheerder van het parkeerterrein of valetparkingbedrijf niet aansprakelijk voor stellen. Met een WA + beperkt casco of een allrisk-autoverzekering wordt diefstal ook in deze gevallen meestal vergoed. Doe allereerst aangifte bij de politie van de diefstal en breng daarna dus uw verzekeraar op de hoogte.

Wilt u meer informatie over onze verschillende autoverzekeringen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs via ons contactformulier. Wij zijn tijdens kantooruren, maar ook op woensdag- en donderdagavond, bereikbaar op het volgende telefoonnummer:  0186 60 30 33.