Auto winterklaar maken: 9 handige tips

4 December 2015 | Categorie: Autoverzekeringen

Voorkom autoproblemen tips om je auto winterklaar te maken

In de winter krijgt je auto het zwaarder te verduren. Neerslag en vrieskou kunnen voor problemen zorgen. Wees daarom goed voorbereid op de winter. Maak je auto winterklaar en weet wat je in bepaalde situaties moet doen. We hebben een aantal praktische tips voor je op een rij gezet. Zo kun je een hoop vervelende situaties voorkomen.

De auto winterklaar maken

1. Controleer de accu

In de winter gebruikt je auto meer energie dan in de zomer. Door dalende temperaturen maak je meer gebruik van je verwarming. Daarnaast rijdt je vaker in het donker en maakt je verlichting meer uren.

De accu van je auto laadt zichzelf op tijdens het rijden. Maar hoe meer je gebruik maakt van je accu, hoe minder snel je accu oplaadt. Wanneer je rijdt met je verwarming, lichten en autoradio aan bijvoorbeeld. Zeker als je korte ritjes maakt krijgt je accu minder kans om op te laden.

Accu’s hebben het dus zwaar in de winter. De temperatuur is laag, je auto maakt op diverse manieren meer gebruik van de accu en meer dan eens wordt hij onvoldoende opgeladen. Het kan verstandig zijn om de accu preventief te vervangen. Dit kan je bij je garage laten controleren.

2. Ruitenwisservloeistof

Bij winterse temperaturen heb je ruitenwisservloeistof met antivriesmiddel nodig. Hiermee voorkom je dat je ruitenwisservloeistof bevriest. Dus als je voor de winter ruitenwisservloeistof gaat aanschaffen, kies dan voor vloeistof met antivries. Zorg voor een vloeistof die niet bevriest tot temperaturen van -20 graden Ceslius.

3. Deurrubbers

Een ander probleem waar je in de winter last van kan hebben is dat je deurrubbers bevroren zijn. Hierdoor gaan je portieren niet goed open. Je deurrubbers kunnen ook beschadigd raken. Je kan dit probleem voorkomen door je deurrubbers in te vetten met siliconespray, vaseline of talkpoeder.

4. Winterbanden

Winterbanden zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland.  Zijn winterbanden verplicht? In Nederland niet, maar winterbanden bevorderen de veiligheid wel. Het gebruik van winterbanden is dus zeker een aanrader.

5. Boodschappenlijstje

Heb je de volgende zaken niet in je bezit, dan kun je overwegen om ze aan te schaffen.

  • Slotontdooier: Als je je deur opent met een sleutel dan bestaat de kans dat je slot vastvriest. Met een slotontdooier kun je het slot snel ontdooien.
  • Ijskrabber: In de winter bevriezen de ramen van je auto. Een goede ijskrabber is dan erg fijn om in huis te hebben. Je doet er verstandig aan om zowel in huis als in je auto een ruitenkrabber te bewaren. Dan kan je ook als je bijvoorbeeld uit je werk komt je ruiten ijsvrij maken.
  • Noodpakket: Bewaar in je auto altijd een noodpakket met een warmtedeken, een zaklamp en een telefoonoplader. Als je met autopech in winters weer stil komt te staan voorkom je hiermee een hoop problemen. Je kan snel hulp inschakelen en jezelf warm houden. Wanneer je met winters weer in een lange file komt te staan kan je warmtedeken ook erg fijn zijn.

Als het gevroren heeft

6. Gebruik van de handrem

Je zult niet de eerste zijn die geconfronteerd wordt met vastgevroren kabels van de handrem. Wegrijden is op dat moment onmogelijk. Wanneer je bij het parkeren de handrem eigenlijk niet nodig hebt dan kan je ervoor kiezen om de auto in de eerste versnelling te zetten. Let dan wel op dat je bij het starten de koppeling goed intrapt, zodat je auto niet wegrijdt bij het starten.

Is je handrem toch vastgevroren? Dan kun je proberen hem extra strak aan te trekken, als je geluk hebt breekt het ijs in de kabel van de handrem. Wanneer dit geen uitkomst biedt dan zit er niks anders op dan je motor te laten draaien. Na ongeveer een kwartiertje wachten zal je handremkabel ontdooien.

7. Slot

Wanneer je geen elektrische ontgrendeling hebt maar een je auto opent met de sleutel, dan kan je last krijgen van een bevroren slot. Gebruik een slotontdooier om je slot open te maken. Wanneer je deze niet hebt, of in je auto hebt laten liggen, dan zijn er alternatieven. Je kunt een zakje met warm water gebruiken, of een föhn.

8. Bodemreiniging

Vaak wordt er in de winter gestrooid met zout. Door zout gaat metaal sneller roesten. Als je naar een carwash gaat dan is het vaak mogelijk om bodemreiniging te laten doen. Hiermee zorg je ervoor dat je auto minder snel gaat roesten.

9. Wegrijden bij sneeuwval

Tref je je auto aan in een flink pak sneeuw? Pas de manier waarop je wegrijdt hier dan op aan. Zorg voor een goede controle over je gas en je koppeling. Geef niet teveel gas en laat je koppeling niet te snel opkomen, zo heb je het minst kans op het doorsliepen van je banden. Een truc die vaak gebruikt wordt is wegrijden in de tweede versnelling, zo verklein je de kans op doorslippen nog meer.

Je autoverzekering winterklaar?

In de winter is de kans op schade door de weersomstandigheden groter. Zorg ervoor dat je een autoverzekering hebt die aansluit op je auto en je wensen. Maak eens een vergelijking om te kijken of je kunt besparen op je huidige verzekering. Je kunt onze autoverzekeringen online vergelijken. Wanneer je jouw autoverzekering al via DirectVerzekerd hebt afgesloten, kijk dan eens of je kan besparen op je woonverzekering in een woonverzekeringen pakket! Je kunt hier je autoverzekering ook in opnemen. Binnen enkele minuten weet je hoeveel voordeel je hebt.