Begrenzing bestelauto’s op 120 km per uur

11 June 2013 | Categorie: Bestelauto verzekering

Vanaf 1 januari 2014 moeten lichte bedrijfsauto’s worden voorzien van een snelheidsbegrenzer. De topsnelheid van o.a. bestelauto’s zou moeten worden beperkt tot 120 km per uur. De milieucommissie van het Europees Parlement heeft hier maandag 6 mei j.l. mee ingestemd.

De maatregel heeft als doel om het energiegebruik van bestelauto’s omlaag te brengen. De uitstoot van broeikasgas door lichte bedrijfsauto’s steeg tussen 1995 en 2010 met maar liefst 26 procent. Het zal niemand verbazen dat met name milieugroepen voorstander waren van de snelheidsbegrenzer van bestelauto’s. De auto-industrie was, ook niet geheel onlogisch, aanvankelijk tegen het plan.
Een tweede reden voor de invoer van de snelheidsbegrenzer is  het voorkomen van concurrentie tussen zware bestelauto’s en vrachtauto’s. Vrachtauto’s hebben momenteel al een verplichte snelheidsbegrenzer.

De nieuwe maatregel geldt alleen voor nieuwe bestelauto’s. Bestuurders van bestelauto’s kunnen straks dus minder hard rijden dan de wettelijk toegestane 130 kilometer per uur.