bestelauto

Bestelauto’s krijgen voorlopig geen tachograafplicht

11 November 2015 | Categorie: Bestelauto verzekering

Het is vrij zeker dat bestelauto’s op korte termijn geen tachograafplicht krijgen. Begin november heeft de Europese Commissie aan Benelux Vervoer gemeld dat er nog geen concrete plannen zijn voor de invoering van een Europese tachograafplicht. De Nederlandse branche-organisatie TLN is onderdeel van Benelux Vervoer.

Het Benelux Vervoer had de Europese Commissie uitgenodigd om de organisatie tijdens het Benelux Vervoer Overleg bij te praten over de plannen die er in Brussel zijn over het al dan niet invoeren van een tachograafplicht.

Geen intentie nieuwe wetgeving tachograafplicht

Eddy Liegeois is het hoofd wegvervoer van de Europese Commissie. Hij bevestigde dat er wel overleg plaats vindt over een eventuele toepassing van beroepsgoederenvervoerwetgeving. Het gaat in dit geval om voertuigen lichter dan 3,5 ton. Maar hij gaf ook aan dat dit forse implicaties meebrengt voor het MKB. Hier houdt Brussel volgens hem rekening mee.

Als er overleg plaatsvindt over bestelauto’s dan is dat op dit moment eerder in het kader van toegang tot de markt. Denk hierbij aan een eventuele vergunningsplicht, eisen met betrekking tot kredietwaardigheid en eisen voor reputatie. De tachograafverordening is onlangs nog gewijzigd en nieuwe wijzigingen staan voorlopig niet op de planning.

Bestelautoverzekering wel verplicht

Of bestelauto’s een tachograafplicht hebben dat is in Nederland momenteel afhankelijk van twee zaken. De bedrijfstak en het gebied waar de eigenaar van de bestelauto actief is. Ook hebben bestelauto’s met een aanhangwagen sinds 2 maart 2015 vaak de verplichting om een tachograaf te gebruiken, hier zijn wel weer uitzonderingen op.

De bestelautoverzekering daarentegen is in Nederland altijd verplicht. Je hebt op zijn minst een WA-bestelautoverzekering nodig. Anders riskeer je een forse boete. Als je nog op zoekt bent naar een bestelautoverzekering dan kun je via onze website bestelautoverzekeringen vergelijken.

Bestelautoverzekering vergelijken