Hoe maakt u uw auto herfst- en winterklaar?

1 March 2018 | Categorie: Algemeen

Het weer heeft de grootste invloed op onze verkeersveiligheid. Aan het begin van de herfst worden bestuurders regelmatig verrast door de wisselvallige weersomstandigheden. Toenemende buien, laaghangende zon, kouder weer en meer vuil op de weg zorgen ervoor dat de weersomstandigheden verslechteren. Het is daarom van groot belang om uw auto na de zomertijd goed te controleren zowel de binnen- als buitenkant. Wij zetten voor u een aantal waardevolle tips op een rij zodat u tijdens de herfst en winter zo veilig mogelijk de weg op kunt.

Natuurlijk kom je nooit graag in de problemen als je deelneemt aan het verkeer. En dit wil je natuurlijk al helemaal niet in de herfst en winter. Het weer speelt in de herfst en winter een grote rol bij verkeersongevallen. Gelukkig zijn er vele tips die u kunnen helpen om stukken veiliger te kunnen deelnemen in het verkeer. Wij zetten ze bij deze voor u op een rij.

Schone autoruiten

Het regelmatig schoonmaken van de ramen aan binnen- en buitenkant verbeterd niet alleen uw zicht maar kan ook de kans op condens aanzienlijk verlagen. Gebruik de airco (zolang deze werkt) om eventuele condens weg te krijgen. Als het te koud is voor de airco zal er ook minder vocht in de lucht zitten, en is de kans op condens ook weer stukken kleiner.

Laaghangende zon

U zou het misschien niet denken maar de zonnebril is tijden de herfst en winter van groter belang tijdens het autorijden dan in de zomertijd. Dit omdat de laaghangende zon zonder zonnebril het zicht aanzienlijk vermindert in de wintermaanden. Dit maakt de zonnebril ook in de herfst en wintertijd een essentiële accessoire tijdens het autorijden.

Zorg voor meer zichtbaarheid

De komende maanden word het later licht en eerder donker. Ook zal het meer mistig worden en zijn er meer gure dagen dan normaal. Kortom het zicht speelt een belangrijke rol in deze tijd. Zorg ervoor dat al uw lampen goed werken en dat deze niet vuil of troebel zijn. Zet uw lichten tevens altijd aan ook al lijkt het in uw ogen licht genoeg. Het overdag rijden met uw verlichting aan zorgt voor extra zichtbaarheid.

Controleer uw banden

Vochtige wegen en een wegdek met bladeren verlengen de remweg. Houd daarom genoeg afstand tijdens het rijden en check de spanning en het profiel van de banden. De juiste spanning en profieldiepte van de band zorgen voor betere grip op de weg, bovendien verbruikt de auto hierdoor minder brandstof.

Houd uw motor schoon

Vooral tijdens de wintermaanden is het van essentieel belang dat de motoronderdelen schoon blijven. Het tanken van een goede premium brandstof helpt daar een hoop bij. Deze kan ervoor zorgen dat er minder vuilafzetting komt op de kleppen en verwijderd bestaande vuilafzetting. Hierdoor blijft de motor van binnen goed schoon en blijft de auto ook van binnen in top conditie tijdens deze zware maanden.

Let op uw deurrubbers

Vaak gebeurd het dat de deur vast blijft plakken aan de rubbers. Om dit te voorkomen kunt u de rubbers insmeren met vaseline of siliconenspray. Dit voorkomt dat de deuren aan de rubbers kunnen vastplakken en dus scheuren. Mocht het toch nog voorkomen dat de deur iets blijft plakken aan de rubbers geef dan voor het openen van de deur eerst een duw tegen het portier. Hierdoor komt de deur namelijk lost van de rubbers en is de kans op scheuren een stuk kleiner.

Houd rekening met uw accu

De accu van uw auto heeft het vaak het zwaarste tijdens de wintermaanden. Wanneer uw accu licht is versleten is de kans een stuk groter dat hij u bij lage temperaturen in de steek gaat laten. Laat daarom voor de winter begint uw accu doormeten bij een garage, dit is namelijk in de meeste gevallen gratis. Mocht de accu niet meer in orde zijn dan zult u een nieuwe moeten aanschaffen, echter voorkomt u zo wel eventuele verrassingen in de ochtend.

Koelvloeistof en antivries

Koelvloeistof is om de motor te koelen en de warmte via de radiator af te voeren. Het is van belang dat er voldoende koelvloeistof in het circuit aanwezig is en dat deze niet kan bevriezen. Koelvloeistof is hetzelfde als antivries. Meet in de wintermaanden altijd of er nog genoeg koelvloeistof in het reservoir zit. Dit omdat de vloeistof de motor beschermd tegen vorst. Als ze koelvloeistof bevroren raakt word de motor tijdens het rijden niet gekoeld en dit kan leiden tot grote motorschade.

Ruitenwisservloeistof

Wat u misschien niet weet is dat er voor de winter een speciale ruitenwisservloeistof is. Deze bevriest een stuk minder snel bij temperaturen onder het vriespunt. Let wel op dat u de normale vloeistof uit het reservoir spuit zodat het niet gemixt word met de wintervloeistof. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de vloeistof alsnog bevriest. Bij zeer lage temperaturen is het raadzaam om pure winter ruitenwisservloeistof te gebruiken. Door opspattend water met pekel en vuil zult u meer vloeistof gebruiken dan normaal. Zorg ervoor dat het reservoir vol is. Mocht de ruitenwisservloeistof toch bevroren raken prik dan de sproeiers door met een naald. Neem ook een doek mee zodat u op een veilige plek de ruiten schoon kunt vegen indien u echt niets uit de sproeiers krijgt.

Ruitenwissers

Bij verouderde ruitenwissers wordt het rubber harder, vooral bij koudere temperaturen, en neemt de werking af. Wanneer ruitenwissers gaan strepen of een waas achterlaten, schurend rubber geluid maken of delen losraken is het hoog tijd beide ruitenwissers te vervangen. Een handige tip is om de ruitenwissers bij vorst, ijzel en sneeuwval omhoog te laten staan. Dit voorkomt dat de ruitenwissers zullen vastvriezen aan de voorruit en beschadigen bij het lostrekken.

Slotontdooier

Ook niet geheel onhandig is om een flesje met slotontdooier in de schuur te zetten. Dit omdat het soms voorkomt dat sloten vastvriezen bij extreem lage temperaturen. Op deze manier kunt u snel inspringen op dit probleem.

Ruitenkrabber of ruitenspray

Een van de meest vervelende taken in de winter is het schoonkrabben van de ruiten. Het duurt niet alleen lang maar het kan vaak ook de ruiten beschadigen. Veel mensen krabben in alle haast vaak een klein stukje schoon op de ruit en gaan zo de weg op. Dit is echter niet voldoende voor de politie en hier staan hoge boetes op! Neem dus die extra tijd om alle ruiten goed schoon te krijgen. Tegenwoordig zijn er ook spuitbussen beschikbaar met antivriesspray. Deze maken uw ruiten simpel en vooral snel ijsvrij. Gooi nooit warm of kokend water over uw ruiten om deze snel te ontdoen van ijs. De ramen kunnen hier namelijk door scheuren.

Reservesleutel meenemen

Het is verstandig op reis de autoreservesleutel mee nemen of mee te geven aan uw partner of medereiziger. Handig bij verlies of wanneer de deuren op slot zijn gegaan tijdens het warmdraaien en de sleutels nog in het contact zitten.

Autoverzekering

Tijdens de herfst en wintermaanden neemt de kans op ongevallen helaas ook toe. Het is dan ook van groot belang dat u voor deze maanden beginnen nog even controleert hoe het zit met de dekking van uw autoverzekering. Dit om bij een ongeval niet voor onaangename verrassingen komt te staan m.b.t. de vergoeding.

Handrem niet gebruiken

De handrem kan vastvriezen. Maak daarom bij parkeren geen gebruik van de handrem, maar zet de auto in een versnelling. Staat de auto op een helling met de neus omlaag, gebruik de achteruitversnelling.

Auto wassen

In de wintermaanden is het verstandig ook uw auto te wassen, bij voorkeur in een wasstraat. Het strooizout tast metaal van carrosserie, onderstel en velgen aan waardoor roest op kan treden.

Wintersets

Zoals eerder vermeld in het artikel is het handig om bepaalde spullen bij je te hebben tijdens de winter. Er zijn verschillende winkels zoals de ANWB waar je speciale wintersets kan kopen. Deze bestaan vaak uit de volgende producten:

 • Winterbanden: optimaliseer je grip bij winterse omstandigheden.
 • Ruitontdooier: uiteraard om de ruiten te ontdooien, alternatief voor de ruitenkrabber.
 • Slotontdooier: om sloten te ontdooien. Bewaar de slotontdooier dan ook buiten de auto.
 • IJsdeken: leg hem op de voorruit voordat het gaat vriezen en je hoeft niet te krabben.
 • IJskrabber (plastic): om ruiten ijsvrij te maken.
 • Veger: om sneeuw van de auto te vegen.
 • Warme dekens: voor als je onderweg met pech komt te staan en moet wachten op hulp.

Handig voor in de auto

 • Naald, voor het doorprikken van de ruitensproeiers
 • Zaklamp
 • Gereedschap
 • Lifehammer
 • Veiligheidsvest
 • Zonnebril
 • Deken in geval van nood
 • Voldoende drinken voor onderweg of bij pech

Tot zover onze tips om u voor te bereiden op de komende herfst- en winterperiode. Wij wensen u een veilige en probleemloze herfst en winter toe.