Bootverzekering verplicht of niet?

16 April 2014 | Categorie: Bootverzekering

bootverzekering verplicht

In Nederland hebben veel mensen een eigen boot. Heerlijk om te genieten van de vrijheid op het water. Maar een boot neemt ook risico’s met zich mee die afgedekt kunnen worden met een bootverzekering. Het blijkt dat circa 205 van de booteigenaren geen bootverzekering heeft. De vraag is: is een bootverzekering verplicht of niet? DirectVerzekerd geeft je antwoord op deze vraag.

Bootverzekering verplicht in Nederland?

Een bootverzekering is in Nederland niet verplicht gesteld door de wet. Je bent dus niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Het is wel mogelijk dat je in bepaalde situaties een WA-verzekering moet hebben. Deze verplichting kan opgelegd worden door bepaalde organisaties of instellingen. Denk aan wedstrijdleiding bij een zeilwedstrijd of een jachthaven.

Bootverzekering verplicht in het buitenland?

Een bootverzekering kan verplicht zijn in het buitenland. Rond de Middellandse Zeer zijn er veel landen waar een bootverzekering verplicht is. Voorbeelden van dergelijke landen zijn Spanje, Griekenland, Italië en Kroatië. Per land kunnen de eisen aan de polisvoorwaarden verschillen. Als je met je boot naar het buitenland gaat dan adviseren wij je om uit te zoeken welke eisen aan een verzekering gesteld worden.

Type bootverzekering

Er zijn meerdere types bootverzekeringen. Hieronder beschrijven wij ze:

  • Wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA-dekking)
    De WA-verzekering is voor boten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld auto’s, niet verplicht in Nederland. Maar dat wil niet zeggen dat je er onverstandig aan doet om een bootverzekering af te sluiten. De WA-dekking vergoedt de kosten van materiële- en/of letselschade die je met jouw boot veroorzaakt bij anderen. Er is met een WA-dekking  geen dekking voor schade aan je eigen boot.
  • WA + Cascodekking
    Met de cascodekking kun je de dekking van wettelijke aansprakelijkheid uitbreiden. Met een cascodekking kun je jouw boot verzekeren zijn tegen diefstal, vandalisme, vorst of lekvaren.

Hoewel een bootverzekering niet verplicht is adviseren wij je wel een goede overweging te maken met betrekking tot het afsluiten van een bootverzekering. Iedereen kan bij een ongeluk betrokken raken en je wilt dan gaan torenhoge rekeningen ontvangen. Een aanvaring met een jacht kan al gauw duizenden euro’s schade veroorzaken! Bij DirectVerzekerd.nl kan je bootverzekeringen vergelijken en direct online afsluiten.