scooterband

Bromfiets of scooter: het belang van goede banden

17 August 2015 | Categorie: Bromfietsverzekeringen

Als eigenaar van een bromfiets (scooter) is het volkomen logisch dat je twee banden nodig hebt. Maar de staat van het rubber onder je bromfiets is ook erg belangrijk. Controleer de staat van je banden dus regelmatig en als het nodig is, wees dan zo verstandig om ze te vervangen.

Hoe controleer je de staat van je banden

De band ban je bromfiets / scooter zit op de velg en met de band maakt je voertuig contact met het wegdek. Bij tweewielers heb je niet zoveel druk op je banden als bij een auto en ben je extra kwetsbaar. Zeker bij regen is hierom een goede band nodig om goed contact met het wegdek te behouden.

In een bromfietsband zitten groeven die ervoor zorgen dat het water dat zich tussen het wegdek en de band bevindt wordt ‘afgevoerd’. Als deze groeven door slijtage onvoldoende diep zijn dan kan het water niet goed worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat aquaplaning: een laagje water tussen de bromfietsbanden en het wegdek. De bromfiets gaat nu als het ware zweven en de scooter is tijdelijk onbestuurbaar.

Vervang je banden wanneer de profieldikte minder wordt dan ca. 2 mm. Dan weet je zeker dat je voldoende profiel hebt en veiliger rijdt.

Een juiste bandenspanning zorgt voor minder slijtage en heeft daarnaast ook andere voordelen. Eerder schreven wij over de voordelen van een goede bandenspanning bij je auto. Deze gelden evengoed voor je bromfiets of scooter.

Bij DirectVerzekerd.nl stimuleren wij veilig rijden. Ondanks goed onderhoud en verantwoord gebruik van je bromfiets is het altijd mogelijk dat je betrokken raakt bij een ongeval of schade rijdt. Hiervoor kun je gelukkig een bromfietsverzekering afsluiten. Via onze website kun je een vergelijking maken en eenvoudig, goedkoop en snel je bromfiets verzekeren. Hulp nodig? Neem gerust contact op met onze medewerkers, zij helpen je graag verder!