politie bromfietsen

Bromfietsen en scooters: 6 vragen aan de politie

1 October 2015 | Categorie: Bromfietsverzekeringen

Op de website vraaghetdepolitie.nl kun je je vraag aan de politiestellen. Wij selecteerden 6 vragen met betrekking tot bromfietsen / scooters. Hieronder vind je de vragen en de antwoorden. Alle antwoorden en vragen vind je dus terug op vraaghetdepolitie.nl.

1. Moet ik een bromfietsrijbewijs hebben om op een bromfiets te rijden?

Antwoord vraaghetdepolitie.nl:
Ja, je moet een rijbewijs hebben voor de bromfiets. Dit is een AM rijbewijs. Het CBR heeft hier meer informatie over.www.cbr.nl. Bekijk hier de boete dje je krijgt als je zonder rijbewijs rijdt.

2. Mag ik mijn bromfiets opvoeren?

Antwoord vraaghetdepolitie.nl:
Nee. Het is verboden om je bromfiets op te voeren.

3. Wanneer raak je jouw bromfiets definitief kwijt als deze te hard gaat op de rollerbank?

Antwoord vraaghetdepolitie.nl:
Als je drie keer binnen twee jaar tijd wordt aangehouden en je bromfiets telkens tenminste 15 kilometer te hard gaat op de rollerbank, wordt jouw bromfiets in beslag genomen.  

4. Is het verplicht om mijn bromfiets op slot te zetten?

Antwoord vraaghetdepolitie.nl:
Nee. Het is niet verplicht om je (brom)fiets op slot te zetten.

Bedenk wel dat je een grote kans hebt dat je (brom)fiets gestolen wordt als je deze niet op slot zet.

Tips om je (brom)fiets goed te beveiligen:

  1. Houd je hoofd erbij als je jouw (brom)fiets parkeert. Vergeet je fiets niet op slot te zetten.
  2. Gebruik bij voorkeur minimaal twee sloten. Een kettingslot is moeilijk door te knippen.
  3. Haal je slot door het frame en het wiel. Nooit alleen door het voorwiel, dit haalt een dief zo los.
  4. Maak je (brom)fiets vast aan een paal, een boom of een hekje. De dief kan je (brom)fiets dan niet gemakkelijk wegtillen.
  5. Schrijf de kenmerken van je fiets op. Als je fiets gestolen wordt, is deze eenvoudiger terug te vinden. Noteer de volgende kenmerken: merk en type, model en kleur, framenummer, nummers van het slot en de sleutel.

Mocht je fiets toch gestolen worden, doe dan altijd aangifte bij de politie. Dit vergroot de kans dat je de fiets ooit weer terug ziet.

5. Hoe hoog is de boete als je rijdt op een scooter zonder verzekering?

Antwoord vraaghetdepolitie.nl:
Het rijden op een scooter die niet is verzekerd, is strafbaar. Hier is geen vaste boete voor. De hoogte van de boete is €360. In de boetebase van het openbaar ministerie vind je meer informatie over de boete.

DirectVerzekerd.nl adviseert je om altijd een bromfietsverzekering af te sluiten wanneer een scooter of bromfiets op jouw naam staat. Als je de bromfiets niet gebruikt kun je ervoor kiezen om de bromfietsverzekering te schorsen. Via onze website kun je een verglijking van bromfietsverzekeringen maken en desgewenst online een bromfietsverzekering afsluiten.

6. Wat gebeurt als je zonder rijbewijs op een scooter rijdt en de politie je aanhoudt?

Antwoord vraaghetdepolitie.nl:
Als je zonder rijbewijs op een bromfiets (scooter) rijdt, krijg je een boete. Deze boete is € 230,-. Als je jonger bent dan 16 jaar, dan moet je de helft van deze boete betalen, namelijk € 115,-. Je mag dan niet meer verder rijden op je bromfiets, maar je moet lopen met de bromfiets aan je hand. Als je vaker een boete krijgt, voor het rijden zonder rijbewijs, dan kan de officier van justitie je een rijontzegging geven. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een jaar lang niet mag rijden of rijles mag nemen.