Geslaagd? Bromfietsrijbewijs aanvragen en bromfiets verzekeren

1 February 2016 | Categorie: Bromfietsverzekeringen

Geslaagd voor je praktijkexamen bromfietsrijbewijs en nu

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd voor het praktijkexamen met je bromfiets of brommobiel. Dit betekent dat je eindelijk mag gaan rijden op je bromfiets, maar eerst nog het rijbewijs aanvragen natuurlijk. Wil je weten hoe je je bromfietsrijbewijs kunt aanvragen? Lees dan verder.

Waar kun je het bromfietsrijbewijs aanvragen?

Als je geslaagd bent voor het praktijkexamen bromfiets of brommobiel dan wordt dit door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gemeld aan het RDW. De volgende werkdag kun je bij de gemeente in je woonplaats een aanvraag doen voor één van onderstaande rijbewijzen:

  • het bromfietsrijbewijs categorie AM (bromfiets);
  • et bromfietsrijbewijs categorie AM4 (brommobiel).

Wat moet je meenemen?

Als je een rijbewijs gaat aanvragen dan kun je bij de gemeente opvragen welke documenten of andere zaken ze nodig hebben. Niet alleen de spullen die je moet aanleveren zijn verschillend, ook de kosten. De kosten van het aanvragen van je rijbewijs kun je ook bij de gemeente opvragen.

Voor beginnende bestuurders geldt een strengere regelgeving

Beginnende bestuurders hebben te maken met strengere regelgeving. Wanneer ben je precies een beginnend bestuurder?

  • De eerste 5 jaar als je na je 17e je bromfietsrijbewijs heeft gehaald;
  • De eerste 7 jaar als je op je 16e of 17e je bromfietsrijbewijs hebt gehaald.

Wanneer je de strengere regelgeving niet naleeft kan dit als gevolg hebben dat je je bromfietsrijbewijs kwijt raakt.

Bromfietsrijbewijs alleen aanvragen met volledig praktijkexamen

Je kunt alleen een rijbewijs aanvragen als je het volledige examen A of B hebt afgelegd en behaald. Alleen een theoriecertificaat A of B is onvoldoende om een rijbewijs voor je bromfiets mee aan te vragen.

Niet vergeten: bromfietsverzekering afsluiten

Voor het aanvragen en afhalen van je bromfietscertificaat heb je geen bromfietsverzekering nodig. Maar zodra je een bromfiets aanschaft is het in Nederland verplicht om deze te verzekeren/ Je moet een bromfietsverzekering hebben vanaf de dag dat de bromfiets op jouw naam staat bij het RDW. Meer informatie: bromfietsverzekering ».

Je kunt bromfietsverzekeringen vergelijken om kosten te besparen. Via onze website kun je binnen één minuut een vergelijking maken.

Nu premies vergelijken