Brommer, snorfiets en motor steeds populairder onder ouderen

1 September 2016 | Categorie: Bromfietsverzekeringen

Recent onderzoek wijst uit dat jongeren de afgelopen jaren steeds minder overgaan tot de aanschaf van brommers, snorfietsen of motoren. Reden hiervoor is dat de kosten van een brommer en motor examen steeds prijziger en gecompliceerder worden. Vele jongeren besluiten daarom om direct voor een autorijbewijs te gaan. Een ramp voor de verkoop van brommers, snorfietsen en motoren zo zou u denken. Echter is er de afgelopen jaren een explosieve stijging geweest onder een nieuwe doelgroep, de 50+’er. Dit zorgt ervoor dat de verkoopcijfers nu toch weer redelijk aantrekken.

De brommers, snorfietsen en motoren zijn het helemaal voor de 50+’er de afgelopen jaren. Uit onderzoek van de MOTORbeurs en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de verkoopaantallen in het algemeen aan het zakken zijn, maar dat de verkoop aan ouderen structureel toeneemt. Er is dus hoop voor de verkopers van brommers, snorfietsen en motoren. Dertigplussers maken steeds meer gebruik van brommers in plaats van de fiets om hun boodschappen te doen of voor korte ritten naar de stad. Hetzelfde geld voor snorfietsen waar bestuurders ook gewoon mee op het fietspad mogen, iets wat men ervaart als een groot voordeel.

Bij de motoren is de groei onder ouderen explosief te noemen. Statistieken van de MOTORbeurs 2016 wijzen op het feit dat bijna 50% van alle motoreigenaren in Nederland 50+érs zijn! Dit is een bijzonder hoog percentage.

25 jaar: 3,3% van de motorrijders
25 – 40 jaar: 22,2% van de motorrijders
40 – 50 jaar: 26% van de motorrijders
>50 jaar: 48,5% van de motorrijders

Checklist aanschaf nieuwe motor

Mocht u interesse hebben om een  motor aan te schaffen dan hebben wij een aantal handige tips voor u. Het meest belangrijkste is om altijd goed naar de staat van de motor te kijken in het geval van een tweedehands motor. Mocht u een nieuwe motor aanschaffen dan hoeft u hier natuurlijk niet op te letten.

Uiterlijk van de motor

Zoals ook bij een auto dient u bij de aanschaf van een tweedehands motor goed te letten op roest- en slijtageplekken, maar ook op verkleuringen en extra laswerk op de motor. Dit kan er namelijk op wijzen dat de motor oud is, maar ook dat er extra sleutelwerk is verricht aan de motor. Eén van de belangrijkste onderdelen die u dient te controleren is de tank van de motor. Mocht u hier roestplekken op zien dan kunt u beter verder zoeken naar een andere motor. Controleer verder ook de banden, velgen, wiellagers, remmen, motorblok en de uitlaad. U kunt aan de verkoper vragen wanneer de remvloeistof en banden voor het laatst zijn vervangen.

Kenteken en framenummer

Controleer altijd de kentekengegevens en het framenummer van de motor. Als het framenummer niet meer zichtbaar is of is weggevijld dan loopt u het risico dat de motor gestolen is.

Maak altijd een proefrit!

Mocht het uiterlijk van de motor helemaal in orde zijn dan is de logische volgende stap natuurlijk een proefrit! Let tijdens de proefrit goed op hoe de motor loopt en of hij goed remt. Loopt goed door alle versnellingen heen en blijf kijken of het remgedrag constant is. Meer informatie over waar u naar dient te kijken bij de aanschaf van een tweedehands motor vind u hier.

Mocht u uiteindelijk overgaan tot de aankoop van een nieuwe motor vergeet dan niet om direct een goede motorverzekering af te sluiten. Dit dient u te regelen zodra de motor op uw naam komt te staan. Wij van Direct Verzekerd berekenen kosteloos voor u de juiste motorverzekering. Voor meer informatie kunt u ons contacteren via 0186 607245 of mailen.