Brussel wil tachograaf verplichting voor alle bestelauto’s

28 May 2015 | Categorie: Bestelauto verzekering

Volgens ondernemersvereniging EVO overweegt de Europese Commissie de tachograaf verplicht te maken voor alle bestelauto’s. EVO is tegen het plan om het dure apparaat dat rij- en rusttijden van chauffeurs registreert volledig te verplichten. Op de website van de vereniging wordt het plan absurd genoemd.

Minder dan 18.000 km

De EVO, belangenbehartiger van ongeveer 20.000 handels- en productiebedrijven, vindt het absurd om de regel in Nederland toe te passen. In Nederland zijn 95% van de bestelauto’s die volgens het plan verplicht met een tachograaf moeten rijden actief in de service-industrie. Gemiddeld rijden deze bestelauto’s minder dan 18.000 kilometer per jaar. EVO vindt het registreren van rij- en rusttijden om deze reden onzin.

Mening van ondernemers van belang

EVO geeft aan dat de Europese Commissie zorg zou moeten dragen voor het verminderen van het aantal pijnpunten over de Tachograaf. Op deze manier gebeurt juist het tegenovergestelde. EVO doet een oproep aan ondernemers om mee te denken en hun mening te geven via de Brainstorm-Tachograaf. Met de reacties die de EVO verzamelt hoopt de vereniging de Commissie te kunnen overtuigen dat het verplicht stellen van een tachograaf voor bestelauto’s geen goed idee is.

Verwarring rondom verplichting

Al jaren zorgt de tachograaf en de verplichting hiervan voor verwarring bij chauffeurs van bestelauto’s. EVO geeft aan dat de vereniging alleen dit jaar van ondernemers al meer dan 1500 vragen ontving over het apparaat. Er is met name onduidelijkheid over de verplichting van het apparaat. Is de tachograaf nou wel of niet verplicht? Dit is afhankelijk van de bedrijfstak en het gebied waar de onderneming actief is. Ook hebben bestelauto’s met een aanhangwagen sinds 2 maart 2015 vaak de verplichting om een tachograaf te gebruiken, hier zijn wel uitzonderingen op. Naast de verplichting krijgt EVO ook over de werking van het apparaat vragen binnen.

Heb je voor je bestelauto een bestelauto verzekering nodig? Vergelijk bestelautoverzekeringen via DirectVerzeker.nl en profiteer van goedkope premies!