caravan-auto

Caravan & rijbewijs

20 May 2015 | Categorie: Caravanverzekering

Heb je een apart rijbewijs nodig om met een caravan te rijden? Misschien ben je van plan een caravan te kopen maar heb je alleen een rijbewijs voor een personenauto. Vroeger konden mensen gewoon wegrijden met een caravan, een extra rijbewijs was toen nog niet nodig. Maar hoe zit dat vandaag de dag? Je leest het in dit artikel.

Gewicht bepaalt rijbewijs voor je caravan

Je bent van plan om te gaan rijden met een caravan achter je auto dus je wilt weten welk rijbewijs je hiervoor nodig hebt. Om met een aanhanger of caravan achter je auto te mogen rijden heb je het rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig.  Het rijbewijs dat je nodig hebt is afhankelijk van het leeggewicht en laadvermogen van je caravan. Ook het gewicht van je auto speelt een rol.

Gewicht caravan

Bij het gewicht van een caravan wordt gekeken naar de toegestane maximale massa. Dit is een optelsom van leeggewicht + laadvermogen. Een caravan kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 1100 kilo hebben. Wanneer de caravan 600 kilo weegt dan mag er nog 500 kilo aan lading bij. Het gewicht waar naar wordt gekeken is dus niet het daadwerkelijke gewicht van de caravan maar de toegestane maximale massa.

Gewicht auto

Het gewicht van je auto kunt je achterhalen via de website van het RDW. Hier kun je je kenteken invoeren en je krijgt vervolgens te zien:

  • wat het laadvermogen + leeggewicht van je auto is;
  • welk gewicht je auto mag trekken.

Wanneer de optelsom van laadvermogen + leeggewicht van je auto hoger is dan 3500 kilo dan heb je een groot rijbewijs nodig (C of C1) om in de auto te rijden.

Rijbewijs B

Als je een rijbewijs B hebt dan mag je met je auto:

  • een caravan trekken met een toegestane maximale massa van maximaal 750 kilo;
  • een caravan trekken die een hogere toegestane maximale massa dan 750 kilo heeft, als de auto en aanhanger samen geen hogere toegestane maximale massa hebben dan 3500 kilo.

Rijbewijs B+ (code 96)

Als je een rijbewijs B+ (code 96) hebt dan mag je caravans trekken als de maximale toegestane massa van auto en caravan niet hoger zijn dan 4250 kg.

Rijbewijs BE

Als je een rijbewijs BE hebt dan is er verschil in de regels voor mensen die hun rijbewijs BE voor en mensen die hun rijbewijs BE na 19 januari 2013 hebben behaald.

Rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013

Je mag alle caravans gebruiken zonder een beperking wat betreft maximale toegestane massa. Je moet wel rekening houden met de maximale trekhaaklast. Deze kun je vinden in het kentekenbewijs of instructieboekje van je auto.

Rijbewijs BE gehaald na 19 januari 2013

Je mag met je auto een caravan trekken:

  • met een maximale toegestane massa van 3500 kg;
  • die zwaarder is dan 3500 kg, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.

Deze informatie is afkomstig van de website van de rijksoverheid.

Caravanverzekering

Ga je een caravan kopen? Dan is het verstandig om niet alleen over je rijbewijs na te denken maar ook over de verzekering van je caravan. een caravanverzekering is niet verplicht, met je autoverzekering ben je verzekerd tegen schade die je op de weg aan anderen toebrengt. Maar schade aan je eigen caravan is niet gedekt, dit kan hoog oplopen. Via DirectVerzekerd kun je premies van de caravanverzekering vergelijken.