connected cars, een goedkopere autoverzekering?

Connected cars, een goedkopere autoverzekering?

3 April 2019 | Categorie: Algemeen

Als u net een nieuwe auto heeft is de kans groot dat u dit een ’’connected car’’ is, betekend dit een goedkopere autoverzekering?.  Volgens de ANWB is dit een auto die verbonden is met het internet en hierdoor allerlei data verzameld. De gegevens die worden verzameld zijn o.a. rijgedrag, brandstofgebruik en de locatie/route van de auto. 7% van de Nederlandse auto’s valt momenteel onder deze categorie en uiteraard komen daar elk jaar duizenden auto’s bij.

Dataverzameling

Uit een artikel in het Financieel Dagblad blijkt dat er meer data wordt verzameld dan men denkt. De gegevens die worden verzameld lopen per merk uiteen. Zo verzameld Volvo rijgegevens zoals snelheid, stuurbewegingen etc. maar ook locatiegegevens van het voertuig en de buitentemperatuur. Het merk Tesla gaat nog verder en verzameld zo’n beetje alles tot aan radiogebruik aan toe.  Automerken delen deze informatie niet met verzekeraars tenzij u hier toestemming voor geeft. De informatie wordt met name gebruikt ter productverbetering of voor de veiligheid.

Ook mobiliteitsapps zoals bijvoorbeeld Flitsmeister verzamelen data wanneer u de app activeert. Dus ook de normale auto’s verzamelen data zoals locatie, route en snelheid via diverse apps. Alleen gebeurd het hierbij alleen na het aanzetten van de app en heeft u hier dus meer controle op.

Nog geen premieverlaging op uw autoverzekering

Op dit moment betaald u nog niet minder premie bij uw autoverzekering met een connected car. Dit is vanwege het kleine percentage van 7% van de 8.500000 auto’s in Nederland. In de toekomst is wel een premieverlaging te verwachten vanwege de vele data die de auto’s verzamelen. Zo kan bijvoorbeeld de verzekeraar bij een ongeval precies herleiden wie de schuldige is. Aan de hand van de gegevens van een connected car kan dit immers afgelezen worden. Dit kan dus gunstig zijn  bij een claim of juist tegen u werken als blijkt dat u toch schuldig bent.

Door de locatievoorziening op deze auto’s is diefstal wel bijna uitgesloten, mocht de auto toch gestolen worden dan is deze eenvoudig terug te vinden. Helaas is het dus nog even wachten op premieverlaging tot er meer connected cars op de weg zijn. Snel en eenvoudig uw huidige premie vergelijken? Binnen 5 minuten kunt u kiezen uit meerdere verzekeraars.