Stormschade

Dekken de woonverzekeringen schade door extreme neerslag?

17 June 2019 | Categorie: Algemeen

Waar het voorjaar en zomer van 2018 buitengewoon droog was, zo nat en stormachtig is 2019 tot nu toe. Niet voor niets publiceerde het verbond van verzekeraars in de media het bericht dat de schatting van de schade al tientallen miljoenen euro’s bedraagt. En dit geldt alleen nog maar voor het noodweer van begin juni. Als u schade heeft, welke verzekering dekt de schade bij extreem weer? En wat kunt u er tegen doen om schade te voorkomen.

Schade door neerslag

Schade aan uw inboedel bij lekkage door extreme neerslag is vaak gedekt op de inboedelverzekering. Al stellen veel verzekeraars wel de eis dat de schade moet voortvloeien uit overlopen daken of goten. Hierbij gaat het wel om schade die niet was te voorkomen, is er bijvoorbeeld sprake van achterstallig onderhoud dan is schadevergoeding uitgesloten. Er kan ook schade optreden door indirecte neerslag, hierbij kunt u denken aan water uit sloten en straten die uw woning binnendringt. Met een uitgebreide inboedelverzekering bent u vaak verzekerd tegen dit soort schades. Zorg er dus voor dat uw woning goed onderhouden (Kozijnen, voegen etc.)wordt en controleer bijvoorbeeld regelmatig de dakpannen en/of platte daken. Zo voorkomt u niet alleen schade, maar bent u ook nog eens gedekt bij een schade.

Schade door storm

Stormschade wordt doorgaans alleen vergoed als we echt spreken van storm in uw gebied. Onder storm verstaan verzekeraars minimaal windkracht 7. Om dit vast te stellen zijn er richtlijnen en gegevens van het KNMI beschikbaar. Wanneer er bijvoorbeeld lekkage ontstaat door afgewaaide dakpannen of een omgevallen boom kunt u aanspraak maken op uw opstalverzekering en inboedelverzekering. Mocht u stormschade oplopen dan is het belangrijk dat u snel uw verzekeraar informeert binnen 24 uur. Zo kunnen ze u gelijk helpen om de (vervolg)schade te beperken. Ook worden er in sommige gevallen experts ingeschakeld om de schade vast te stellen.
Wilt u meer weten over inboedel en opstalverzekeringen? Bekijk dan ons woonverzekeringenpakket