auto in stad

Diefstal van mijn auto. Wat nu?

6 November 2012 | Categorie: Autoverzekeringen

Dagelijks worden in Nederland tientallen auto’s gestolen. Helaas kan dit iedereen overkomen, ook jou. Het is natuurlijk ontzettend vervelend wanneer je auto wordt gestolen, maar het is goed om te weten welke acties je moet ondernemen. In dit artikel geven wij je tips voor wanneer je auto gestolen is.

Neem contact op met het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV)

Als je auto gestolen is kun je contact opnemen met dit bureau. Het bureau registreert alle gestolen voertuigen in Nederland. Ook wanneer je autoverzekering geen dekking biedt voor autodiefstal. De kans dat je auto terug gevonden wordt neemt toe door de auto aan te melden bij het VbV. Wij adviseren je dit zo snel mogelijk te doen omdat gestolen auto’s vaak binnen afzienbare tijd naar het buitenland getransporteerd worden.

Hou wanneer je het VbV belt de autopapieren en de verzekeringsgegevens van je auto bij de hand. Bedenk daarnaast of er nog speciale eigenschappen van je auto zijn zoals bepaalde vormen van schade, inhoud (bijv. kinderzitje) of stickers die je auto herkenbaar maken. Hierdoor is je auto mogelijk makkelijker te traceren.

Doe aangifte bij de politie in de betreffende plaats

Je dient de aangifte bij de politie, dit moet altijd in de plaats waar je auto gestolen is. Hou wederom je autopapieren bij de hand. Als je aangifte doet bij de politie wordt de diefstal opgenomen in het kentekenregister van de RDW. Dit zorgt er eveneens voor dat de motorrijtuigbelasting wordt opgeschort.

Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon (/financieel adviseur)

Neem sowieso contact op, ook als je auto niet specifiek tegen diefstal verzekerd is. Dit stelt de verzekeraar in staat om het kenteken van je auto af te melden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Daarnaast kan je verzekeraar de autoverzekering schorsen, hiermee voorkom je dat je onnodig veel premie betaalt.

Ben je wel verzekerd tegen diefstal van je auto? In dit geval zal je verzekeraar vragen om een schadeaangifteformulier en om bewijs van aangifte bij de politie. Ook schakelt je verzekeraar hoogstwaarschijnlijk een expert in om de waarde van de gestolen auto te bepalen. Daarnaast zal deze expert de overgebleven sleutels van je voertuig innemen.