Is een caravan verzekerd met een autoverzekering?

16 June 2014 | Categorie: Autoverzekeringen

Is je caravan verzekerd op je autoverzekering?

Veel Nederlanders gaan in de zomer op vakantie met auto en caravan. De welbekende ‘sleurhut’ wordt achter de auto gehangen voor een reis naar een leuke vakantiebestemming. Het is in Nederland wettelijk verplicht om ten minste een WA autoverzekering te hebben. Voor je caravan (of vouwwagen) ligt dit anders. Een caravan hoef je namelijk niet verplicht te verzekeren. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat je caravan op de weg, of op de vakantiebestemming, schade oploopt. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat je met jouw caravan schade veroorzaakt aan anderen. Is dit verzekerd met een autoverzekering, of is een caravanverzekering misschien een goede optie? We leggen het je uit.

Schade aan een ander

Als je met jouw caravan of vouwwagen schade veroorzaakt dan wordt dit gedekt door de WA-verzekering van je auto, mits de caravan of vouwwagen achter je auto hangt. Dus als je bijvoorbeeld met je caravan de auto van een andere campinggast raakt, dan wordt dit door je autoverzekering verzekerd. Schade die wordt gemaakt met een caravan of aanhanger wordt gedekt door de autoverzekering zolang deze aan de auto gekoppeld is.

Schade aan caravan

Schade die bij een ongeluk aan de caravan wordt toegebracht is niet gedekt op je autoverzekering. Ook schade door brand of diefstal valt niet onder de dekking van een autoverzekering, hiervoor kan je dus wel een caravanverzekering afsluiten.

Eigen kentekenbewijs caravan

Als je een caravan (of aanhangwagen) hebt die zwaarder is dan 750 kg dan moet deze een eigen kentekenbewijs hebben. Dit betekent dus ook een eigen kentekenplaat. Wanneer je een verzekering afsluit voor een caravan uit die categorie dan moet je dit kunnen aantonen met een groene kaart voor de caravan. De groene kaart voor de caravan wordt verstrekt door je autoverzekeraar.