De voor- en nadelen van private lease rijden

17 March 2017 | Categorie: Autoverzekeringen

Het rijden in een private leaseauto heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Dit vanwege een aantal interessante voordelen. Echter is de persoon die in een leaseauto rijdt, niet meteen de autobezitter. De kosten van de auto, zoals de wettelijk verplichte autoverzekering, het onderhoud en wegenbelasting zijn meestal voor de bezitter van de leaseauto. Op financieel gebied zijn er dus zeker voordelen, maar het hebben van een leaseauto heeft ook een paar nadelen. Want wie altijd een leaseauto rijdt, heeft nooit een autoverzekering afgesloten op eigen naam. Daarmee kan de verzekerde behoorlijke kortingen mislopen, doordat het aantal schadevrije jaren ontbreken.

Voordelen private lease

 • Inzicht in autokosten. Met private lease weet je precies wat je per maand kwijt bent
 • Geen gedoe. Je hoeft je niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto.
 • Geen spaargeld nodig.  Niet genoeg cash, maar wel een vast contract en inkomen? Dan is private lease ideaal als u een nieuwe auto wilt rijden
 • Soms goedkoper dan kopen. In een enkel geval is private lease goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld.
 • Senioren vriendelijk. Oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen voor de aanschaf van een auto. Privé leasen is dan een optie.

Nadelen private lease

 • Contractbreuk is kostbaar. Verandert je situatie, bijvoorbeeld door verhuizing, echtscheiding of ontslag, dan kun je meestal niet zonder gevolgen onder het contract uit.
 • Autorijden kan goedkoper. Private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Vind je een jonge auto niet belangrijk, dan is de goedkoopste optie een occasion (tweedehands).
 • Private lease beperkt hypotheek. Het is geen goed idee om een auto privé te leasen als je plannen hebt om een huis te kopen. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten.
 • Duur bij weinig gebruik. Voor automobilisten die maar weinig rijden, is lease minder interessant. De meeste leasebedrijven gaan uit van een minimum van 10.000 of 12.000 kilometer.
 • Schadevrije jaren. Na 3 jaar zonder eigen auto gaan al je opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Zeker als je veel jaren hebt opgebouwd een punt om rekening mee te houden.
 • Relatief duur bij hoge no-claim. Als je de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd, geldt nog een nadeel. Veel contracten hebben namelijk een gelijke premie voor alle bestuurders, waardoor je eigenlijk meebetaalt aan de bestuurders met weinig schadevrije jaren.

Private lease auto verzekeren

Wilt u meer informatie over de gevolgen voor uw autoverzekering m.b.t. private lease rijden? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur via: 0186 60 72 45 . U kunt ons natuurlijk ook een e-mail sturen.