Europees bandenlabel, voor een bewuste keuze

4 May 2018 | Categorie: Autoverzekeringen

Sinds 2012 zijn alle Europese verkooppunten van autobanden verplicht om het Europees bandenlabel te voeren. Het label geeft consumenten informatie over brandstofverbruik, veiligheid en geluidsproductie. Ook wordt er gekeken hoe goed iedere band remt onder natte omstandigheden. Het label vergroot daardoor de verkeersveiligheid en zal uiteindelijk bijdragen aan de verlaging van de belasting op het milieu.

Waar vindt u het Europees bandenlabel?

  • Alle personen- en bestelautobanden voor de consument moeten zijn voorzien van een labelsticker op het loopvlak van de band.
  • Bandenverkopers moeten vóór de aankoop van een band informatie over het label aan de consument geven.
  • De informatie omtrent het bandenlabel moet gepresenteerd worden bij of op de rekening.
  • Het label moet zichtbaar zijn op de band en op de website van het bandenmerk/verkoper.

Welke informatie geeft het bandenlabel?

Het Europees bandenlabel zegt iets over:

Brandstofverbruik:
Een band heeft een zogeheten rolweerstand. Hoe sterker de rolweerstand, hoe meer brandstof er nodig is om die weerstand te overwinnen.

Veiligheid:
Onder veiligheid vallen verschillende zaken die belangrijk zijn. Denk hierbij aan grip, vermogen om te kunnen afremmen op droge en natte wegen met hoge snelheid, weerstand tegen aquaplaning, etc. Als kenmerk om de veiligheid van een band op het label op te nemen is gekozen voor de remweg op nat wegdek.

Geluidsproductie:
Op het label staat alleen informatie over het geluid van banden buiten de auto. Het geluid van banden in de auto is uiteraard per auto verschillend.

Op zoek naar een autoverzekering?

Graag beoordelen wij samen met u welke autoverzekering het beste bij u past. Informeer geheel vrijblijvend naar onze mogelijkheden. Wij zijn tijdens kantooruren, maar ook op woensdag- en donderdagavond, bereikbaar op het volgende telefoonnummer:  0186 60 72 45 . U kunt ons natuurlijk ook een email sturen.