Een geïmporteerde auto verzekeren

23 August 2017 | Categorie: Autoverzekeringen

Het importeren van tweedehands auto’s neemt toe in populariteit. In 2016 werden er in totaal 170.000 tweedehands auto’s geïmporteerd in Nederland. Men verwacht dit jaar een stijging van meer dan 20% omdat vooral jonge auto’s populair zijn. Het importeren van een auto vereist wel het regelen van de nodige documenten, en ook het verzekeren van een geïmporteerde auto is anders dan bij een “normale” auto.

Een auto importeren

Door de hoge belasting op auto’s in Nederland en de grote prijsverschillen in het buitenland kan het soms voordeliger zijn om een tweedehands auto uit het buitenland te halen. Het kost de nodige moeite m.b.t. het papierwerk maar in de meeste gevallen blijft er een financieel voordeel. Houdt er wel rekening mee dat geïmporteerde auto’s over het algemeen lastiger door te verkopen zijn in Nederland. Men heeft namelijk altijd de angst dat er iets mis is met de auto.

Hoe kunt u een geïmporteerde auto verzekeren?

Het verzekeren van de auto is pas mogelijk nadat hij officieel is geïmporteerd. Een tijdelijke oplossing als de auto nog in het buitenland verblijft is een zogenaamd exportkenteken aanvragen. Let altijd goed op dat uw auto te allen tijden is verzekerd. U kunt in Nederland geen auto verzekeren met een buitenlands kenteken. U moet de auto dus altijd eerst naar Nederland verhuizen.

Aanvragen Nederlands kenteken

Om een Nederlands kenteken te krijgen voor de auto moet u een afspraak maken met de RDW voor een keuring en onderzoek. Bij de RDW kunt u een eendagskenteken aanvragen om de auto naar de keuring te rijden. Na het goedkeuren van de auto moet u aangifte doen bij de belastingdienst. Deze geeft daarna een zogenaamd BPM-akkoord. Daarna zal de RDW het kentekenbewijs binnen vier werkdagen opsturen.

Zodra het Nederlandse kenteken is afgegeven, kunt u de auto op reguliere wijze laten verzekeren.  Voor het importeren van een auto gelden procedures die verschillen per land. Verdiep uzelf altijd goed in de materie voordat u aan het importeren van een auto begint. Zorg er ook voor dat u de totale kosten vooraf duidelijk in kaart heeft gebracht. Dit zodat u zeker weet dat er een financieel voordeel is en ook blijft na het importeren van de auto.

Wilt u meer informatie over onze verschillende autoverzekeringen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs via ons contactformulier. Wij zijn tijdens kantooruren, maar ook op woensdag- en donderdagavond, bereikbaar op het volgende telefoonnummer:  0186 60 30 33.