Wat zijn de grootste afleidingen tijdens het autorijden?

9 February 2018 | Categorie: Autoverzekeringen

Dankzij de toename van alle digitale technologieën en apparaten beschikken we over steeds meer apparaten en tools in het dagelijks leven. Zo ook in het verkeer, echter zorgen deze digitale apparaten voor veel afleiding en dus ook ongelukken. Maar natuurlijk zijn er ook nog steeds vele niet digitale afleidingen tijdens het autorijden. Wij zetten ze bij deze even op een rij zodat u hierna weer veilig op de weg kunt rijden zonder te worden afgeleid!

We gaan even terug in de tijd naar het jaar 2009 toen er door de ANWB een onderzoek werd gedaan naar de grootste afleidingen tijdens het rijden. Als we die resultaten van toen vergelijken met die van nu is het interessant om te zien in hoeverre de digitale technologieën ons rijgedrag vandaag de dag beïnvloeden. Waren de hoofdoorzaken van afleiding tijdens het rijden in 2009 nog agressie in het verkeer, eten en drinken in de auto, bezig zijn met de radio en kijken naar kinderen of andere weggebruikers, vandaag de dag is er maar een hoofdoorzaak voor zowel mannen als vrouwen namelijk de smartphone!

Bij deze de huidige top 5 van afleidingen tijdens het rijden anno 2018.

1. De Smartphone

De meeste ongelukken worden vandaag de dag veroorzaakt door de smartphone. Voor veel mensen is het helaas te verleidelijk om bij een melding van een app “even snel” te kijken op het scherm. Apps die veel gebruikt worden in het verkeer zijn Facebook, Twitter, Tinder en met stip op 1 gearriveerd dit jaar Pokémon Go! Maar natuurlijk is ook handsfree bellen nog steeds een hoofdoorzaak van de meeste ongelukken op de weg. Zodra men de aandacht verlegt naar de telefoon heeft dit grote gevolgen voor het rijgedrag. Men word direct minder alert en verliest de aandacht voor het rijden. Als gevolg hiervan word uw gezichtsveld tot wel vier keer kleiner, u gaat slingeren en mindert in vaart. Al deze factoren samen vergroten het risico op een ongeluk tijdens het rijden.

2. Emoties en dagdromen

Emoties zijn menselijk en iedereen krijgt in het leven wel eens te maken met verschillende tegenslagen of druk. Of het nu een scheiding betreft of stress op het werk soms kunnen de emoties hoog oplopen. Voor veel mensen is de auto dan de ideale plek om de emoties de vrije loop te laten. Uit onderzoek blijkt dat dit helaas vaak gebeurd tijdens het rijden. Dit in combinatie met muziek die op de radio word gespeeld word zorgt ervoor dat men begint te dagdromen of dus emotioneel word. Na een lange werkdag kunnen sommige mensen ook wel eens teveel wegdromen bij het luisteren naar een muziekje om te relaxen. Mocht u merken dat u teveel concentratie verliest, of lopen de emoties te hoog op ga dan even aan de kant van de weg staan om te huilen of stoom af te blazen.

3. Problemen met de navigatie

Super handig natuurlijk die navigatie op de telefoon via Google Maps of Waze, of gewoon in het dashboard of via de TomTom. Echter zorgt de navigatie in de auto ook voor de nodige problemen. Veel mensen stellen de navigatie al rijdend pas in of passen de route aan. Ook komt het wel eens voor dat de navigatie los komt en op de grond valt waardoor men tijdens het rijden ook nog eens de navigatie doet oprapen en terug moet plaatsen. Zorg dus voor u vertrekt dat de route klopt en dat de navigatie goed vastzit!

4. Reclameborden en ongelukken

Veel mensen hebben de neiging om de ramptoerist uit te hangen in het geval van een ongeluk. Door te kijken naar ongelukken verslapt de aandacht en ontstaan vaak files en andere ongelukken aan de overkant van de weg. Dit is ook het geval m.b.t. reclameborden. Veel mensen zijn geneigd om te lang een reclame-uiting te kijken waardoor ze niet goed meer letten op hun voorgangers met alle gevolgen van dien. Laat u dus niet door deze zaken afleiden als u achter het stuur zit!

5. Eten en make-up

Een goed ontbijt of lunch is iets wat er bij een hoop mensen vaak bij inschiet. Men is te laat of onderweg naar een afspraak en besluit de maaltijd “on the go” te nemen tijdens het rijden. Doordat de hersenen zich moeten bezighouden met de handelingen van het eten en u prikkels krijgt van hetgeen wat u eet verslapt de aandacht zodanig dat de kans op een ongeluk word vergroot. Voor vrouwen is een andere handeling die veel aandacht vraagt het gebruik van make-up tijdens het rijden. Veel vrouwen hebben de neiging om s ’morgens in de file nog even snel wat make-up op te doen. Hierdoor letten ze niet goed op hun voorgangers en komt een aanrijding veelvuldig voor. Kortom eten en make-up aanbrengen tijdens het rijden is niet verstandig.

Ondanks de vele controles van politie en onze waarschuwingen in dit artikel blijven veel mensen helaas nog steeds deze handelingen doen tijdens het autorijden. Het enige wat wij u verder nog kunnen aanraden is om er zeker van te zijn dat u goed verzekerd bent tegen schade door toedoen van anderen. Op onze website kunt u uiteraard alle beschikbare autoverzekeringen vergelijken en direct uw premie bereken. Voor meer vragen omtrent autoverzekeringen neem dan contact met ons op via 0186 60 72 45 of via de mail. Wij wensen u een veilige reis zonder al te veel afleiding!