Heb ik een bromfietsrijbewijs nodig?

30 June 2015 | Categorie: Bromfietsverzekeringen

Bromfietsen en soortgelijke voertuigen zijn er in vele soorten en maten. Misschien vraag je je af of jij een bromfietsrijbewijs nodig hebt. Je bent verplicht om een bromfietsrijbewijs te hebben wanneer je rijdt op een bromfiets (scooter), snorfiets, brommobiel of spartamet.

Bromfietsrijbewijs als je al een auto- of motorrijbewijs hebt

Als je al een autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A) hebt dan hoef je geen apart bromfietsrijbewijs in je bezit te hebben. Dit is automatisch bijgeschreven op je rijbewijs. Het is in dit geval ook niet nodig om een examen te doen voor je bromfiets.

Bromfiets waarvoor rijbewijs niet nodig is

Een bromfietsrijbewijs hoef je niet te hebben om de volgende bromfietsen te mogen besturen:

  • Een gehandicaptenvoertuig, zoals een scootmobiel of een Canta;
  • een fiets met elektrische trapondersteuning tot 25 kilometer per uur;
  • een bijzondere bromfiets, bijvoorbeeld de Segway, Stint en Trikke.

Bromfietscertificaat ongeldig

De voorganger van het bromfietsrijbewijs was het bromfietscertificaat. Tot 1 oktober 2009 kon het bromfietscertificaat omgeruild worden voor een bromfietsrijbewijs. Het bromfietscertificaat is niet meer geldig. Als je je certificaat niet hebt omgeruild of nooit heb behaald, dan moet je examen doen bij het CBR.

Rijden zonder rijbewijs

Als je zonder rijbewijs op een bromfiets, snorfiets, brommobiel of spartamet rijdt dan kun je een boete krijgen. Daarnaast is het goed mogelijk dat je geen dekking hebt op je bromfietsverzekering als je zonder rijbewijs rijdt.

Bromfietsverzekering

Niet alleen het bromfietsrijbewijs is verplicht, ook moet je je bromfiets verzekeren. Je moet op zijn minst een W.A.-dekking hebben voor je bromfiets. Via onze website maak je snel en eenvoudig een bromfietsverzekering vergelijking. Binnen één minuut weet je de premies van meerdere verzekeraars.