Het gevaar van koolmonoxide

11 February 2014 | Categorie: Algemeen

Wanneer je een CV-ketel in je woning hebt dan is dan kans groot dat je CV-ketel gebruik maakt van gas. Een CV-ketel vraagt om onderhoud want slecht onderhoud of te weinig ventilatie van een CV-ketel kan zorgen voor een groot gevaar: koolmonoxidevergiftiging. Nog steeds overlijden er in Nederland mensen door toedoen van koolmonoxidevergiftiging. Ben je niet op de hoogte van dit gevaar? Dan is dit artikel belangrijk voor jou!

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is een giftig gas dat ontstaat als aardgas of hout niet in zijn geheel wordt verbrandt door gebrek aan zuurstof. Koolmonoxide wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Mensen kunnen het gas namelijk niet proeven of ruiken. Daarnaast wordt het gas sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof. Hierdoor raken mensen snel buiten westen wanneer zij in aanraking komen met koolmonoxide.

OK CV kwaliteitslabel

OK CV is een vrijwillig kwaliteitslabel dat is ontwikkeld door UNETO-VNI (de ondernemersorganisatie voor technische installatiebedrijven), VFK (de vereniging van ketelfabrikanten) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen Agentschap NL). OK CV krijgt financiële steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Wil je meer informatie over dit kwaiteitslabel? Ga dan naar: de website van OK CV

Informatie en tips brandweer

Wil je het risico op vrijkomende koolmonoxide in je woning zo veel mogelijk verlagen? Op de website van de brandweer vind je informatie en tips met betrekking tot koolmonoxide. Hier kun je ook een test invullen om een inschatting te krijgen van hoeveel risico jij op dit moment loopt op koolmonoxidevergiftiging.