Hoe komt u veilig aan op uw wintersportbestemming?

7 January 2020 | Categorie: Algemeen

Gaat u binnenkort met de auto op wintersport? Dan wilt u natuurlijk graag snel op plaats van bestemming zijn. Maar veiligheid staat uiteraard voorop. Welke preventiemaatregelen kunt u nemen om veilig aan te komen op uw favoriete wintersportbestemming? We zetten er een paar op een rij!

Kies de juiste (winter)banden

Winterbanden verkorten uw remweg aanzienlijk is uit onderzoek gebleken, dus het loont zeker om in het winterseizoen van banden te wisselen. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor all-seasonbanden om zo ook voor winterse omstandigheden beschermd te zijn. Toch geldt dit niet voor elke all-seasonband. Zo zijn alleen banden met een sneeuwvlok-symbool geschikt voor gebruik tijdens winterse omstandigheden, deze verandering is begin 2018 doorgevoerd. In zowel Duitsland als Oostenrijk zijn minimaal all-season banden met de aanduiding M+S verlicht. De ANWB adviseert echter om minimaal met banden te rijden met een sneeuwvlok-symbool. Kijkt u voor meer info op de website van de ANWB.

Sneeuwkettingen

In de meeste wintersportlanden is het verplicht om sneeuwkettingen bij te hebben wanneer het weerbeeld hierom vraagt. Daarom is het aan te raden om deze altijd mee te nemen, omdat in de alpengebieden het weer zo om kan slaan. Wanneer u de sneeuwkettingen moet gebruiken wordt dit aangegeven via een speciaal blauw bord (autoband met ketting) of door de lokale autoriteiten.

Controleer de verkeersinformatie

De meeste navigatiesystemen geven geen (juiste) actuele verkeersinformatie. Voorkom langere reistijd door de verkeersinformatie te volgen en eventueel zelfs sluiproutes uit te stippelen bij bekende knelpunten. In Duitsland is het aan te raden om elk heel uur naar de filemeldingen te luisteren op de grotere Duitse radiostations, zo komt u niet voor verrassingen te staan. Dit voorkomt vermoeidheid en frustratie aan het begin en/of einde van uw vakantie. Bovendien kunt u met een app zoals Flitsmeister boetes buiten de deur houden, de app geeft een melding wanneer er vaste flitspalen langs uw traject staan. Bijkomend voordeel is dat de app ook melding maakt van onveilige situaties en slecht wegdek. Zo weet u zeker dat u veilig aankomt op uw bestemming!