Hoogste percentage total loss auto’s sinds 5 jaar na hagelbuien in juni

15 September 2016 | Categorie: Autoverzekeringen

De zware regen- en hagelbuien afgelopen juni 2016 hebben gezorgd voor een verdrievoudiging van het aantal total-loss percentages. Hierdoor was het total loss percentage dit jaar de hoogste in de afgelopen 5 jaar. Dit blijkt uit interne cijfers die openbaar zijn gemaakt door schadebehandelaar CED. Hoe kunt u zich wapenen en verzekeren tegen hagelschade? Wij leggen het graag even uit.

Daar waar het CED jaarlijks slechts 13% van alle schadegevallen als total loss registreerd was dit na het noodweer van juni verdrievoudigd naar 44%. Er is echter wel een groot verschil tussen auto’s die meer dan 5 jaar oud zijn en jongere auto’s. Bij de auto’s ouder dan 5 jaar is het aantal total loss gevallen het hoogste, namelijk 52% procent tegenover 8% bij de “jongere”auto’s. Dit is simpel te verklaren door het feit dat de dagwaarde van oudere auto’s gemiddeld een stuk lager ligt dan die bij jongere auto’s.

Grote toename schadelast

Veroorzaakten de hagel- en hoosbuien vorig jaar al voor ruim €10 miljoen aan schade, dit jaar is dat bedrag opgelopen tot wel €500 miljoen aldus het CED. Alleen al in de maand juni steeg het aantal schadegevallen met 56% als gevolg van het noodweer die maand. Het noodweer in juni stuwde het gemiddelde schadebedrag over 2016 omhoog met 8%. Vergeleken met vorig jaar hebben de 2 extreme hagelbuien dus voor een algemene stijging van 27% gezorgd in 2016.

Hoe kunt u zich verzekeren tegen hagelschade?

Zoals eerder op onze website vermeld bent u wettelijk verplicht om uw auto minimaal WA te verzekeren. Deze WA-verzekering is dus eventueel uit te breiden met beperkt casco of volledig casco dekking. Mocht u zich willen beschermen tegen deze hagelbuien in de toekomst dan raden wij u aan te kiezen voor een WA+ volledig casco verzekering. Naast de normale WA-dekking bent u dan namelijk ook verzekerd voor schade zoals:

  • Brand
  • Diefstal
  • Ruitbreuk
  • Storm
  • Hagel
  • Botsing met dieren
  • Aanrijdingen, slippen en te water raken

Uw auto beschermen tegen hagelschade

Natuurlijk is het altijd moeilijk om in te springen op de onvoorspelbaarheid van het weer. Toch zijn er wel bepaalde maatregelen die u kunt treffen om schade van hagel te voorkomen aan uw auto. Sommige ideeën zijn misschien een beetje onconventioneel, maar de werken wel degelijk!

1. Plaats een oud matras of luchtbed op uw auto

Mochten er hagelstenen ter grootte van tennisballen uit de hemel vallen dat is dit de beste oplossing. Zeker als u op vakantie bent kunt u dus de auto beschermen met een oud matras of een achterbankluchtbed wat ook vaak gebruikt word op de camping. U kunt het luchtbed of matras direct vastzetten met een touw op spanband op het dak.

2. Kleding en handdoeken

Geen extra matras of luchtbed bij de hand? Misschien heeft u wel een goed gevulde kledingkast! Om de auto te beschermen kunt u een aantal lagen kleding of handdoeken op de auto leggen. Leg wel een paar lagen over elkaar anders heeft het natuurlijk geen effect.

3. Opblaasbaar autoluchtbed

Of het een goed betrouwbaar product bij grote hagelstenen is weten we niet maar op Alibaba biedt met in bulk verschillende autoluchtbedden aan die de auto moeten beschermen tegen hagel.

4. Hail protector

Ja u hoort het goed, in de Verenigde Staten heeft een bedrijf uit Texas een ware Hail Protector ontwikkeld. Dit apparaat bestaat uit 2 lagen en word met 4 blazers opgeblazen binnen 5 minuten. Het apparaat is met een app op de mobiele telefoon van afstand te bedienen. Er zit zelfs een ingebouwde sensor in die zelf kan inschatten wanneer het apparaat in actie dient te komen.

Voor u in Nederland liggen deze oplossingen misschien niet helemaal voor de hand. Het beste wat u dan kunt doen is uzelf gewoon goed te verzekeren tegen hagel door middel van de eerder genoemde WA+ volledig casco verzekering. Mocht u hier verder nog vragen over hebben dan helpen wij u graag verder. Contacteer ons op 0186 60 72 45 of stuur een mail.