boot

Je boot verzekeren: hoe zit dat?

22 June 2015 | Categorie: Bootverzekering

Je boot verzekeren kan een hele klus zijn. Maar wij maken het graag eenvoudiger voor je. We bespreken waar je op moet letten bij het afsluiten van een bootverzekering. Ook laten we zien waar verzekeraars naar kijken bij het verzekeren van een boot.

Dekking

Verzekeraars zullen je altijd vragen naar de dekkingsgraad die jouw voorkeur heeft. Wil je alleen een aansprakelijkheidsverzekering, dan ben je enkel verzekerd voor de schade die je maakt aan de spullen van een ander. Als je je boot ook casco verzekert, is ook je boot gedekt tegen bepaalde schadeposten. Belangrijk bij het kiezen van een dekkingsgraad is dat je altijd goed kijkt naar de voorwaarden: welke schade wordt wel en niet gedekt en tot welk bedrag? Dit verschilt namelijk per verzekeraar.

Bootlengte

Verzekeringsmaatschappijen zullen ook vrijwel altijd vragen naar de lengte van je boot. Verder vragen ze soms om extra zaken als de motor, de kracht van de motor en het type boot. De verschillende bootverzekeringen zijn vaak in de volgende categorieën opgedeeld:

  • Zeilboten (met of zonder kajuit)
  • Speedboten (rubberboten)
  • Motorboten (met of zonder kajuit)
  • Inboedel van boten
  • Trailer

Oorspronkelijke waarde versus dagwaarde

Wanneer je een bootverzekering afsluit, wordt gevraagd naar de oorspronkelijke waarde en dagwaarde van de boot. Bij een tweedehandsboot of verlening van je bootverzekering, kan het zijn dat je je boot moet laten taxeren om de dagwaarde vast te stellen. Naast de waarde van de boot vragen verzekeraars ook geregeld naar de waarde van je motor en trailer. Uiteraard geldt dit alleen als je de motor en/of trailer wilt meeverzekeren.

Vaargebieden

Bedenk voor het afsluiten van de bootverzekering waar je jouw boot wilt gaan gebruiken. Bootverzekeraars houden namelijk rekening met de vaargebieden en stemmen hier hun premies op af. Ook willen de gedefinieerde vaargebieden per verzekeraar nog wel eens verschillen (de ene verzekeraar rekent een ruimer gebied dan de ander), dus kijk hier goed naar in de voorwaarden.

Doorgaans worden de volgende vaargebieden gehanteerd, waarbij geldt dat de eerste tien zeemijlen buiten de kust nog als binnenwateren worden meegerekend:

  • Vaargebied Nederland (Binnenwateren)
  • Vaargebied Europa (Binnenwateren)
  • Kleine zeekwadrant (Noordzee gebied)
  • Grote zeekwadrant (Middellandse zeegebied)

Overige verzekeringen

Tot slot zijn er ook vaak nog overige verzekeringen die interessant zijn om mee te nemen in je polis. Denk hierbij aan verzekeringen voor ongevallen bij opvarenden en verhaal rechtsbijstand zodat je altijd je recht hebt op het vergoeden van je verzekering. Bekijk of je dit (eventueel tegen een korting) bij dezelfde verzekeraar kunt doen of dat je deze verzekeringen tegen een voordeliger tarief bij een andere verzekeraar afsluit.

Wil je meer informatie over het afsluiten van een bootverzekering of wil je verschillende bootverzekeringen vergelijken? Direct Verzekerd helpt je graag verder. Neem dan ook gerust contact met ons op als je meer wilt weten!