In welke landen in Europa heb je een vignet voor je auto nodig?

25 June 2013 | Categorie: Autoverzekeringen

Je hebt je vakantie geboekt, heerlijk!. Met je auto naar een bestemming in Europa en daar genieten van je welverdiende vakantie.  Als je een lange autoreis maakt om bij jouw bestemming te komen dan is het handig om goed voorbereid te zijn. In het buitenland gaat niet alles hetzelfde als in Nederland. Zo moet je in sommige landen verplicht een vignet voor jouw auto hebben.

Autovignetten in Europa

Er zijn meerdere landen in Europa waar je een (tol)vignet (ook wel autovignet) nodig hebt. Je hebt een vignet voor je auto nodig in de volgende landen:

  • Bulgarije
  • Hongarije
  • Oostenrijk
  • Tsjechië
  • Zwitserland

Vignet Bulgarije

Als je met de auto door Bulgarije wilt reizen heb je een vignet nodig. Verouderde vignetten moet je verwijderen. Het vignet kan worden gekocht bij alle Bulgaarse grensposten.

Het vignet moet op de voorruit van jouw auto worden geplakt, er mogen geen oude exemplaren op de voorruit bevestigd zijn.

De vignetten zijn geldig voor auto’s met maximaal 8 inzittenden.

Vignet Hongarije

In Hongarije moet je een e-vignet hebben. Bij het aanschaffen van dit E-vignet registreer je je kenteken. Passerende kentekens worden gecontroleerd aan de hand van de database waarin de kentekenregistraties van het e-vignet zijn opgenomen. Je krijgt als bewijs een bonnetje, je bent niet verplicht deze te bewaren maar het is wel verstandig om deze tijdens het autorijden in Hongarije bij je te hebben.

Tarieven vignet Hongarije

categorie        weekvignet        Maandvignet        Jaarvignet
D1

€ 10 (A)

€ 15

niet beschikbaar
D2

€ 19

€ 30

 42.980 / € 137

B2 € 43 € 70

€ 635

(tarieven op 01-01-2015)

 

Vignet Oostenrijk

Op alle snelwegen in Oostenrijk heb je voor motorvoertuigen tot 3500 kg een tolvignet nodig. Alleen in de Sondermautsrecken is geen vignetplicht. Daar moet echter wel tol betaald worden. Als je een aanhanger hebt dan is het niet nodig om een apart vignet aan te schaffen.

Het vignet moet van binnenuit gezien linksonder of linksboven op de voorruit geplakt worden.

Tarieven vignet Oostenrijk

Een jaarvignet is €87,35. Voor een autovignet dat twee maanden geldig is betaal je €28,25. Je kan ook een vignet kopen met een geldigheid van 10 dagen, dit vignet kost €11,65 .
(tarieven op 01-01-2015)

Vignet Tsjechië

In Tsjechië moet je op auto- en snelwegen verplicht een vignet hebben. Het vignet is verplicht voor auto’s met een maximaal toelaatbaar gewicht van 3500 kg. Aanhangers vereisen geen extra vignet.

Een vignet bestaat uit twee delen. Eén deel dien je op de voorruit te bevestigen, het andere deel moet je bewaren. Op verzoek moet je dit tweede deel van het vignet kunnen laten zien. Het is niet toegestaan om meer dan één vignet op je voorruit geplakt te hebben.

Tarieven vignet Tsjechië

Vignet 10 dagen geldig: ongeveer €12.
Vignet 1 maand geldig: ongeveer €17.
Vignet 1 kalenderjaar geldig: ongeveer €57.

Het is mogelijk dat je bij de grens nog administratiekosten moet betalen (ongeveer 4 euro).

(tarieven op 01-01-2015)

Vignet Zwitserland

In Zwitserland moet je een tolvignet hebben om op de autosnelwegen te rijden. In Zwitserland geldt het tolvignet voor auto’s en aanhangers met een totaalgewicht tot 3500 kg. Voor een aanhanger heb je dus een apart vignet nodig.

Het Zwitserse vignet is een kalenderjaar geldig. De voorafgaande decembermaand en de navolgende januarimaand is het Zwitserse vignet ook geldig. De geldigheid is dus bijvoorbeeld van 01-12-2015 tot en met 01-01-2015.

Het vignet moet aan de binnenkant van de linkerzijde van de voorruit worden geplakt en mag niet beschadigd zijn. Oude, ongeldige vignetten dienen verwijderd te worden.

Het Zwitsers vignet voor je auto kost inclusief administratiekosten ongeveer €43.

(tarieven op 01-01-2015)

Autoverzekering nodig? Binnen één minuut een vergelijk van premies

Maak nu een vergelijking