Lang naar het buitenland.

Lang naar het buitenland. Hoe bent u verzekerd?

8 March 2019 | Categorie: Algemeen

Als inwoner van Nederland bent u voor allerlei zaken verzekerd. Maar wat als u lange tijd weg blijft, bijvoorbeeld om een wereldreis te maken? Welke verzekeringen kunt u dan aanhouden en welke vervallen?

Iedereen die in Nederland woont, is verplicht ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) van de gemeente. Maar u kunt alleen ingeschreven blijven als u echt ingezetene bent. Daarom moet u zich laten uitschrijven als u in een jaar langer dan 8 maanden van huis bent. Deze afwezigheidsperiode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Uitschrijving heeft gevolgen voor uw verzekeringen. Waar moet u aan denken?

Woonhuis en verzekeringen

As u bent uitgeschreven uit de BRP, vervallen uw inboedel- en opstalverzekering. Als u geen eigen woning aanhoudt, is dat geen probleem. Behoudt u uw woning, dan is het de vraag wat u daarmee doet. Wilt u het verhuren? Dat kan bij een huurhuis alleen als de verhuurder daar toestemming voor geeft. Heeft u een koopwoning waar nog een hypotheek op rust? Dan zal de hypotheekverstrekker bezwaar maken tegen verhuur. Alleen als uw woning al is afbetaald, kunt u probleemloos uw woning verhuren. De inboedelverzekering komt dan voor rekening van de huurder. Voor de verzekering van het woonhuis zelf, kunt u contact met ons opnemen. Wij zoeken uit wat de mogelijkheden zijn.

Zorgverzekering

Uw zorgverzekering kunt u aanhouden als u korter dan een jaar in het buitenland woont. Blijft u langer weg? Vraag dan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of u in Nederland verzekerd mag blijven. Kan dat niet, dan moet u zich in het buitenland verzekeren. De basisverzekering vergoedt wereldwijd spoedeisende hulp. Maar de vergoeding is nooit hoger dan het Nederlandse tarief en niet-spoedeisende hulp betaalt u zelf. Misschien wilt u liever de zorgverzekering opzeggen. Dat kan, maar dan moet u wel uitgeschreven zijn bij de gemeente. Bedenk verder dat uw recht op zorgtoeslag en huurtoeslag verdwijnt als u geen zorgverzekering heeft. Ook kunt u zonder zorgverzekering geen reisverzekering afsluiten. Dit is een probleem als u een lange reis wilt maken. De regels rond de zorgverzekering zijn ingewikkeld. Bel het de Zorgverzekeringslijn (0800-6464644) als u wilt weten waar u aan moet denken als u een lange reis gaat maken.

Andere verzekeringen

Verzekeraars stellen vaak als voorwaarde dat een verzekerde een geldig Nederlands woonadres heeft. Dat heeft u niet als u uitgeschreven bent bij de gemeente. Dus de dekking van uw aansprakelijkheids-, rechtsbijstand- en doorlopende reisverzekering vervallen dan, zelfs als u de verzekeringen niet opzegt en trouw de premies blijft betalen.
Gaat u lang op reis of woont u een groot deel van het jaar buiten Nederland? Neem dan contact op met ons kantoor om te bespreken hoe u verzekeringsproblemen voorkomt.