LPG-installatie inbouwen in je bestelauto beïnvloedt bestelautoverzekering, belasting en toeslag

6 April 2016 | Categorie: Bestelauto verzekering

Wanneer je een LPG-installatie laat inbouwen in je bestelauto kan dit van invloed zijn op de motorrijtuigbelasting en de brandstoftoeslag. Dit is afhankelijk van wie de eigenaar is van de bestelauto. Ben je als particulier eigenaar of ondernemer? Daarnaast is het ook verstandig om je verzekeraar in te lichten. Het is mogelijk dat de premie van je bestelautoverzekering wordt beïnvloed door de wijziging.

Wijziging in motorrijtuigbelasting en brandstoftoeslag

Particulieren

Wanneer je als particulier een LPG-installatie inbouwt in je bestelauto dan zul je waarschijnlijk meer motorrijtuigbelasting gaan betalen omdat je bestelauto zwaarder wordt. Door de toename in gewicht kan hij in een hogere tariefklasse vallen.

Daarnaast kun je rekenen op een brandstoftoeslag omdat je bestelauto een andere brandstof gebruikt.

Ondernemers

Wanneer je als ondernemer een LPG-installatie laat inbouwen in je betselauto betaal je geen brandstoftoeslag. Je moet net als een particulier wel meer motorrijtuigbelasting betalen wanneer je bestelauto zwaarder is geworden en in een andere tariefklasse terecht komt.

Wat moet je doen na het inbouwen van een LPG-installatie?

Wanneer er een LPG-installatie is ingebouwd in je bestelauto zijn er twee dingen waartoe je verplicht bent:

  • Je bestelauto moet op veiligheid gekeurd worden.
  • Je dient het kentekenbewijs van je betselauto aan te laten passen.

Inbouw door erkend bedrijf

Als je LPG-installatie door een door de RDW erkend bedrijf is ingebouwd dan zal het inbouwstation de LPG-installatie op veiligheid laten keuren en het kentekenbewijs aanpassen. Een erkend inbouwstation heeft een muurschild met het opschrift RDW erkend en daarnaast een raamsticker voor LPG-inbouwstations.

Inbouw door niet-erkend bedrijf

Als het bedrijf dat de LPG-installatie heeft gedaan niet door de RDW erkend is, dan dien je de installatie zelf te laten keuren bij één van de keuringsstations van de RDW. Voor een afspraak kunt u op de website van het RDW terecht.

Lees meer op de website van de belastingdienst

Bestelautoverzekering

Wanneer je bestelautoverzekeringen online vergelijkt kun je het kenteken van je bestelauto invoeren. De gegevens zoals het gewicht en de brandstof van je bestelauto worden automatisch opgehaald. Wanneer je een LPG-installatie inbouwt wijzigen deze gegevens. Stel je verzekeraar hiervan op de hoogte. Zo voorkom je discussie achteraf.

Nu bestelautoverzekering vergelijken