snelheid

Maximumsnelheid voor bestelauto’s

2 May 2013 | Categorie: Bestelauto verzekering

In het verleden was de de maximum snelheid van bestelauto’s gelijk aan de maximum snelheid van personenauto’s en motoren. Dit is echter niet langer meer het geval. Per 1 januari 2014 is verandering gekomen in deze regelgeving. Nieuwe lichte bedrijfsauto’s moeten vanaf die datum voorzien worden van een snelheidsbegrenzer.

Maximumsnelheid bestelauto

Op initiatief van de Europese Commissie is regelgeving ingevoerd die bepaalt dat bestelauto’s sinds 1 januari 2014 niet harder mogen rijden dan 120 kilometer per uur. De milieucommissie van het Europarlement stemde hiermee in met oog op de beperking van CO2-uitstoot. De snelheidsbeperking is is een onderdeel van een grotere reeks aan maatregelen die de uitstoot van CO2 van lichte bedrijfswagens moet beperken. Zo werd bijvoorbeeld ook de CO2-grens van 147 gr CO2 per kilometer bevestigd. Milieugroeperingen vroegen om strengere regels maar daar ging het Europarlement niet mee akkoord. Voor 2020 zou men kijken naar een strengere eis op dit gebied.

  • De maximumsnelheid voor bestelauto’s is 120 kilometer per uur.

Maximumsnelheden

Maximumsnelheid binnen en buiten de bebouwde kom
Binnen de bebouwde kom is de maximum snelheid 50 km/uur. Buiten de bebouwde kom is de maximum snelheid 80 km/uur. Deze snelheden gelden ook voor bestelauto’s.

Maximumsnelheid op autowegen en autosnelwegen
Op de autosnelweg is de maximum snelheid 130 k/m uur, op de autoweg is de maximum snelheid 100 km/uur. Bestelauto’s mogen dus maximaal 120 kilometer per uur kunnen rijden.

Bovenstaande snelheden zijn op 2 mei 2013 opgehaald van de website van de rijksoverheid. Het is mogelijk dat deze aantallen na deze datum gewijzigd zijn.

Aandacht voor milieuvriendelijkheid bestelauto’s

Binnen de bestelautobranche wordt steeds meer aandacht besteed aan de milieuvriendelijkheid van bestelauto’s. Zo worden er regelmatig onderzoeken gedaan naar de meest zuinige bestelauto’s. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om subsidie te krijgen op zuinige, milieuvriendelijke bestelauto’s.