Motorrijbewijs A, A1 en A2: Wat is het verschil?

13 January 2016 | Categorie: Motorverzekeringen

motorrijbewijs A1, A2 of A

In Nederland mag je alleen op een motor rijden wanneer je in het bezit bent van een geldig motorrijbewijs. Binnen dit rijbewijs bestaan, sinds januari 2013, drie categorieën: A, A1 en A2. Het rijbewijs dat jij als motorrijder in je bezit moet hebben wordt bepaald op basis van het vermogen van je motor en je ervaring en leeftijd. Wanneer je vóór 19 januari 2013 al in het bezit was van je rijbewijs A dan blijft de oude regelgeving voor jou van toepassing.

Het verschil tussen de motorrijbewijzen

Als je aan je motorrijbewijs gaat beginnen, of misschien als je er al jaren één hebt, is het begrijpelijk dat je je afvraagt wat nu het verschil is tussen deze drie soorten rijbewijzen. Dat leggen we je uit in dit artikel. Omdat wij verzekeringen aanbieden, waaronder motorverzekeringen, bespreken we ook nog even de motorverzekering.

Motorrijbewijs A1

Je hebt een motorrijbewijs in categorie A1 nodig wanneer je een motorfiets bezit tot maximaal 125cc en maximaal 11 kW. Je moet minimaal 18 jaar zijn om dit rijbewijs te behalen. Dit is het rijbewijs voor motorfietsen met de ‘lichtste’ motors.

Motorrijbewijs A2

Je hebt een motorrijbewijs uit categorie A2 nodig wanneer je een motorfiets hebt tot maximaal 35 kW.  Om dit rijbewijs te behalen moet je op zijn minst 20 jaar oud zijn. Daarnaast moet je ook al 2 jaar in het bezit zijn van je motorrijbewijs A1. Voor dit rijbewijs heb je expliciet dus meer ervaring met motorrijden nodig. Dan wordt er wel van uitgegaan dat wanneer je een motorrijbewijs hebt je ook motorrijdt. Hier vindt geen verdere controle op plaats.

Motorrijbewijs A

Met een motorrijbewijs A ligt er voor jou geen beperking meer op het vermogen van de motorfiets. De minimumleeftijd is 22 jaar. Voor dit rijbewijs moet je weer minimaal twee jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Maar wanneer de leeftijd van 24 jaar bereikt wordt kan dit motorrijbewijs rechtstreeks behaald worden.

En natuurlijk de motorverzekering

Nu je op de hoogte bent van de verschillende motorrijbewijzen en een keuze kunt maken welke voor jou van toepassing is, vertellen we je ook graag wat over de motorverzekering. Net als het motorrijbewijs is de motorverzekering namelijk ook verplicht. Je moet vanaf het moment dat de motor olp jouw naam geregistreerd staat op zijn minst een WA-motorverzekering hebben afgesloten voor de motor. Ben je nog op zoek? Via onze website kun je eenvoudig en snel een vergelijking van motorverzekeringen maken.

Belangrijk bij het vergelijken en afsluiten van je motorverzekering

Wanneer je een motorverzekering online gaat vergelijken en afsluiten is het belangrijk dat je rekening houdt met de dekking van de motorverzekering. De dekking is namelijk van invloed op de premie die je betaalt, maar ook op het bedrag dat je bij een schadegebeurtenis krijgt uitgekeerd.

Lees meer: dekking motorverzekering »