motor

Motorverzekeringen tegen diefstal

8 May 2015 | Categorie: Motorverzekeringen

Je hebt een motor gekocht, een behoorlijke investering. Het is niet te hopen, maar als je slachtoffer wordt van motordiefstal dan is het fijn als je verzekerd bent. Je moet van de wet in Nederland verplicht een W.A.-motorverzekering afsluiten, maar dan is je motor nog niet verzekerd tegen diefstal. Vraag je je af hoe je je motor verzekeren kan tegen diefstal? Je leest het hier.

Drie soorten dekkingen

De motorverzekering kent dezelfde drie soorten dekkingen als de autoverzekering. Deze dekkingen zijn:

  • W.A. (Wettelijke Aansprakelijkheid)
  • Beperkt Casco (W.A.+)
  • Volledig Casco (Allrisk)

Om verzekerd te zijn tegen diefstal van je motor heb je of de Beperkte Casco of de Volledig Casco dekking nodig.

Beperkt casco

Deze motorverzekering is een aanvulling op de W.A.-verzekering. Een beperkt cascodekking dekt de schade die ontstaat door brand, storm, blikseminslag, hagelschade, diefstal of een botsing met loslopende dieren.

Moet ik mijn motor beperkt casco verzekeren?

Dit hangt met name af van de leeftijd. Na ongeveer 12 jaar is de dagwaarde van de motor meestal zoveel minder geworden dat de jaarlijks te betalen premie de uitkering bij schade overtreft. Een WA-verzekering is vanaf dat moment al genoeg. Sommige mensen stappen al eerder over op een WA-verzekering omdat zij de premie te hoog vinden ten opzichte van de schade-uitkering die ze mogelijk krijgen.

Volledig Casco / Allrisk

Deze motorverzekering biedt de meeste zekerheid. Alle risico’s die zijn gedekt bij een beperkt cascoverzekering zijn ook op deze verzekering gedekt. Ook schades ontstaan door een aanrijding, slippen of van de weg raken zijn gedekt, ongeacht wie de schuld heeft.

Moet ik mijn motor volledig casco verzekeren?

Als je motor niet ouder is dan 4 jaar oud dan is het verstandig om een volledig casco motorverzekering af te sluiten. Na een totall loss of na een diefstal krijg je de nieuwwaarde van de motor uitgekeerd.

Hoeveel krijg ik uitgekeerd bij motordiefstal?

Dit hangt af van je verzekering. Bij een W.A.-verzekering krijg je niks uitgekeerd. Afhankelijk van jouw verzekeraar en de polisvoorwaarden kun je met een beperkte casco of volledig casco motorverzekering (een deel) van de nieuwwaarde van je motor uitgekeerd krijgen. Kijk daarom altijd goed de polisvoorwaarden door voordat je een motorverzekering afsluit.

Om te weten hoeveel je uitgekeerd krijgt moet je in ieder geval letten op:

  • De periode wanneer waarin de nieuwwaarde wordt vergoed.
  • Het maximum verzekerd bedrag.

Wil je een motorverzekering tegen diefstal afsluiten? Dit kan via Verzekeringen-Online.nl, je kun eenvoudig online motorverzekeringen vergelijken. Heb je hulp nodig? Neem dan contact met onze medewerkers, zij helpen je graag verder.