Nederlanders het liefst met de auto op vakantie

18 August 2016 | Categorie: Algemeen

De zomervakantie in Nederland is inmiddels al weer een aantal weken onderweg. Traditiegetrouw gaan de meeste Nederlanders op vakantie in de maanden juli en augustus. Uit jaarlijks onderzoek van Stena Line (auto vakantie rapport) blijkt dat de auto al jaren het favoriete vervoersmiddel is om mee op vakantie te gaan. Wij vroegen ons af hoeveel Nederlanders nu eigenlijk met de auto reizen op weg naar hun vakantie bestemming. Maar ook waar men het liefste heen gaat, en of iedereen wel goed genoeg is voorbereid.

Het aantal Nederlanders dat met de auto op vakantie gaan stijgt ieder jaar gestaag. Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 Nederlanders dit jaar de auto zal gebruiken als vervoersmiddel naar zijn vakantiebestemming.  De meest populaire bestemmingen zijn Duitsland met 45%, België 44 % en Frankrijk 39%. Verder zijn ook Zweden, Engeland en Noorwegen populaire landen die altijd in de top 5 terug te vinden zijn.

Maar wat is nu precies de reden dat zoveel mensen met de auto willen? Uit 71% van de ondervraagde Nederlanders blijkt dat een autovakantie hen een gevoel van meer vrijheid en flexibiliteit geeft. Iets wat bij een busvakantie of vliegvakantie vaak niet het geval is. Verder geeft men ook aan dat de spontane gebeurtenissen tijdens een autovakantie het leukste zijn. Een ander groot voordeel is dat men de auto kan gebruiken om vele lokale souvenirs te kopen en mee terug naar huis te nemen. Je moet dan vooral denken aan eten en lokale delicatessen maar ook kleding is erg populair. Van alle ondervraagden gaat ongeveer 60% tussen de 2 en 3 weken op vakantie met de auto. Men gaat bijna altijd met de familie op autovakantie, je kunt dus stellen dat een vakantie met de auto een echte sociale aangelegenheid is! Tot slot blijkt dat de mannen in 77% van alle autovakanties achter het stuur zit. Kort samengevat betekent een autovakantie dus :

 • een relatief goedkoop vervoersmiddel om op vakantie te gaan;
 • meer ruimte voor bagage en voor souvenirs op de terugweg;
 • zelf controle over waar, wanneer en hoe lang je wilt stoppen onderweg;
 • meer gezien van dorpen en steden langs de route;
 • het voordeel van voor je deur instappen en uitstappen;
 • ook op je vakantieadres altijd eigen vervoer bij de hand.

De autovakantie is het dus helemaal, maar er zijn natuurlijk zoals met iedere vakantie een aantal zaken waar je op dient te letten. Om te beginnen dient u al uw verzekeringspapieren mee te nemen als u op vakantie gaat. Hier staan namelijk telefoonnummers en uw polisnummer op voor het geval u een beroep dient te doen op uw verzekering tijdens de vakantie.

Reisverzekering

Waar u ook op vakantie gaat, het is altijd aan te raden om een reisverzekering af te sluiten als aanvulling op uw huidige autoverzekering. Een reisverzekering dekt nu eenmaal onverwachte kosten die u in het buitenland maakt. Enkele voorbeelden zijn het verlies of schade van uw bagage, diefstal of medische kosten. Niet alle zorgverzekeringen dekken medische kosten in het buitenland, u dient hier dus zorgvuldig navraag over te doen. Zoals eerder vermeld dient u altijd de papieren van uw reisverzekering bij u te hebben. Hierdoor voorkomt u zelf alles in cash te moeten voorschieten tijden uw vakantie.

Autoverzekering

Normaal gesproken is uw auto in het buitenland hetzelfde verzekerd als in Nederland. Controleer dit echter nog wel met uw verzekeringsmaatschappij. U dient altijd in het bezit te zijn van uw groene kaart, zo ook in het buitenland. In geval van schade kunt u het alarmnummer terugvinden op de groene kaart. Tevens staat ook het polisnummer vermeld op het formulier. Naast de verplichte groene kaart dient u in het buitenland ook te beschikken over het Europees schadeformulier. Zorg altijd dat u alles zo goed mogelijk documenteert in het geval van schade. Neem foto’s van de verkeerssituatie, noteer alle gegevens van de tegenpartij en vul het schadeformulier volledig in met handtekening.

Caravanverzekering

Indien u met de caravan op vakantie gaat is het wel zo handig deze te verzekeren. Dit omdat uw autoverzekering alleen schade dekt aan uw auto en dus niet aan uw caravan. Sluit dus voor u op vakantie gaat een caravanverzekering af. Vaak krijgt u in de meeste gevallen ook een aparte groene kaart voor de caravan. In sommige landen is dit ook verplicht. Meer informatie hierover vindt u op de site van de ANWB.

Verplicht in de auto

Ieder land in Europa heeft verschillende verkeersregels, u dient hier dus altijd rekening mee te houden. Hetzelfde geldt voor wat u verplicht in uw auto dient te hebben. Hoewel niet alle onderdelen verplicht zijn willen wij u toch adviseren om altijd het volgende bij u te hebben tijdens uw autovakantie:

 • Verbanddoos
 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidshesjes
 • Reservelampjes
 • Brandblusser

Als u dit bij u heeft zit u in de meeste Europese landen gewoon safe. Om aan de verkeersregels van uw land van bestemming te voldoen kunt u kijken op de website van de ANWB. Hier staan alle regels en verplichte onderdelen voor in de auto handig vermeld in een checklist.

Populaire bestemmingen

1. Normandië

Ongeveer een uur of 7 rijden van Nederland. Laat u verrassen door de veelzijdigheid. Bewonder de kliffen van Étratat, ga voor een stukje geschiedenis naar de D-Day stranden, slenter door de straatjes van het schilderachtige Honfleur of bezoek het schiereiland Mont Saint-Michel.

2. Costa Brava

Bezoek de bekende hoogtepunten als de Sagrada Familia, Parc Güell en Las Ramblas. Maar vergeet ook zeker niet het pittoreske en chique dorpje Cadaqúes wat haar naam dankt aan haar bekendheid van Joan Miró, Pablo Picasso en Federico García Lorca, allen kunstenaars die zich ooit vestigden in dit dorpje.

3 Toscane

Op weg naar Toscane reist u langs de steden Florence, Siena en Pisa. Een aanrader in Toscane is Maremma. Deze historische streek is ideaal voor de cultuurliefhebber.

4. Bloemenrivièra

Een prachtige streek in Italië met vele vissersdorpjes voor het uitkiezen. Bezoek de hoofdstad Genua, de vijf kleurrijke dorpjes Cinque Terre en de kalkgrotten van Toirano. Ook het schilderachtige dorpje Portofino is een aanrader.

Tot zover dus onze tips m.b.t. de autovakantie. Wij hopen u voldoende op de hoogte te hebben gebracht. Mocht u echter toch nog vragen hebben dan kunt u natuurlijk geheel vrijblijvend contact met ons opnemen m.b.t. verzekeringen. Wij geven u graag een passend advies voor uw autovakantie!