Premiehoogte-van-uw-autoverzekering

Nog steeds veel automobilisten oververzekerd

13 November 2018 | Categorie: Autoverzekeringen

Uit recent onderzoek blijkt dat 65 procent van de circa 7,5 miljoen personenauto’s in privébezit is over- of onderverzekerd in Nederland. Het overgrote gedeelte van de auto’s is oververzekerd: maar liefst 46 procent! In totaal betaalt de Nederlandse automobilist hierdoor per jaar dus ruim 450 miljoen euro te veel voor zijn autoverzekering! Onderverzekering komt slechts bij 20 procent voor. Daarnaast heeft 34 procent van de ondervraagden een adequate dekking.
Mensen met enkel een WA-verzekering zijn voor 58 procent onderverzekerd. In de categorie WA + beperkt casco is 35 procent oververzekerd en 37 procent onderverzekerd. Mensen met een allriskverzekering (WA + volledig casco) kunnen in 66 procent van de gevallen wisselen naar een WA-verzekering of een WA + beperkt casco-verzekering. Dit vanwege het feit dat de dekking niet meer past bij de dagwaarde van de auto en het simpelweg geen nut heeft deze All-Risk te blijven verzekeren.

Men controleert en wisselt zelden van verzekeraar

Belangrijke reden van deze cijfers is vanwege het feit dat grote groepen mensen langer dan vijf jaar gelden voor het laatst is overgestapt naar een andere autoverzekeringen. Ook zijn er mensen die zelfs nog nooit zijn overgestapt. Bijna 30 procent van de ondervraagden denk namelijk niet een goedkopere of betere dekking te kunnen vinden.

Oververzekering vaak door hoge afschrijvingskosten

Omdat door de hoge afschrijvingskosten de auto snel minder waard wordt, zijn mensen binnen een paar jaar tijd eigenlijk al oververzekerd met bijv. een All-Risk verzekering. Vaak geldt dan ook: hoe hoger de cataloguswaarde van de auto, hoe hoger het percentage oververzekerden. De verzekerde waarde van de auto is dan hoger dan de dagwaarde van de auto.

Check ieder jaar uw autoverzekering

U kunt oververzekering voorkomen door te kijken of de dekking voor uw auto nog past bij de leeftijd van de auto. De leeftijd in combinatie met de verzekering is te verdelen in de volgende groepen:

  • Een nieuwe auto: WA-Cascoverzekering (All-Risk)
  • 4 to 5 jaar oude auto: WA-Plusverzekering
  • 8 jaar of ouder : WA-Verzekering

Check dus ieder jaar of de verzekering nog bij uw auto past. In geval van schade wordt er namelijk altijd gekeken naar de dagwaarde van uw auto. Wilt u meer informatie over de verschillende autoverzekeringen die wij u kunnen bieden? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur via: 0186 60 72 45 . U kunt ons natuurlijk ook een e-mail sturen.