invalidenvoertuig

Parkeren met brommobiel of invalidenvoertuig

27 October 2015 | Categorie: Brommobielverzekering

Zowel de brommobiel als het invalidenvoertuig is populair in Nederland. Over de regelgeving zijn nog wel eens wat vragen. Waar mag je bijvoorbeeld wel en niet parkeren met deze voertuigen? Is er verschil met auto’s wat betreft parkeren? Wij leggen je uit wat de regels voor parkeren met je brommobiel of invalidenvoertuig zijn.

Parkeren met brommobiel

Een brommobiel is een bromfiets op meer dan twee wielen die voorzien is van een carrosserie. De regels in het algemeen zijn gelijk aan die voor personenauto’s. Dit geldt ook voor de regels met betrekking tot parkeren.

Een brommobiel mag dus niet op de stoep geparkeerd worden. Er mag geparkeerd worden langs de weg daar waar toegestaan in parkeervakken. Voor betaald parkeren gelden ook dezelfde regels als voor personenauto’s. Wel is het mogelijk om een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aan te vragen. Meer over deze kaart vind je op de website van de overheid.

Over de verzekering: Voor een brommobiel moet je net als voor een auto op zijn minst een WA-verzekering afsluiten. Het gaat hier echter niet om een autoverzekering, je sluit voor je brommobiel een brommobielverzekering af. 

Parkeren met invalidenvoertuig

Een invalidenvoertuig is speciaal gemaakt voor het vervoer van mensen met een lichamelijke beperking. Een invalidenvoertuig is niet breder dan 1.10 meter en kan maximaal 45 kilometer per uur rijden. Met een invalidenvoertuig is het toegestaan om op de stoep of de weg te parkeren.

Op de stoep
Wanneer je invalidenvoertuig op de stoep geparkeerd staat hoef je geen parkeergeld te betalen.

Op de weg
Als je invalidenvoertuig op de weg in een parkeervak staat dan dien je dezelfde regels te volgens als autobestuurders. Er moet dus wel parkeergeld betaald worden. Maar ook bestuurders van een invalidenvoertuig kunnen als ze daar recht op hebben gebruik maken van een gehandicaptenparkeerkaart.

Over de verzekering: Voor een invalidenvoertuig ben je ook verplicht om een verzekering af te sluiten. Je invalidenvoertuig moet minimaal WA verzekerd zijn. Je kunt voor je invalidenvoertuig een invalidenvoertuigverzekering afsluiten.