Raak uw smartphone niet aan tijdens het rijden!

17 August 2017 | Categorie: Autoverzekeringen

Uw telefoon aanraken tijdens het rijden, sinds deze maand is het officieel verboden! Ook al is het maar met één vinger en al zit uw smartphone in een telefoonhouder, het mag echt niet meer. Een rechter oordeelde deze maand dat dit wordt gezien als “het vasthouden van de telefoon” en dit kan u dus een boete opleveren van 239 euro.

Beboette man naar de rechter

Deze maand werd er een uitspraak gedaan door de kantonrechter in Leeuwarden. Een man kreeg eind vorig jaar een boete voor het bedienen van zijn telefoon tijdens het rijden, terwijl de telefoon in een zogenaamde dashmount zat.

Omdat de man in de veronderstelling was dat hij zijn telefoon niet vasthield vocht hij zijn boete aan. De rechter oordeelde echter dat het aanraken van de telefoon ook gezien mag worden als vasthouden en dezelfde risico’s voor “gevaarlijk verkeersgedrag” met zich meebrengt.

Mag u nog wel een autoradio aanraken?

Dat u een telefoon niet meer mag aanraken tijdens het autorijden betekent dit dan ook dat u de autoradio niet meer kunt aanraken? Het risico op een eventuele boete hang volgens de rechter af van het feit of er sprake is van “gevaarlijk verkeersgedrag”. Bij het bedienen van een telefoon kijkt u naar het apparaat en heeft u nog maar één hand aan het stuur. Hierdoor brengt u de verkeersveiligheid in gevaar.

Mocht u intensief bezig zijn met uw autoradio tijdens het rijden dan kunt u in principe ook beboet worden voor “gevaarlijk verkeersgedrag”. Echter zal men altijd kijken naar de gevolgen voor uw verkeersgedrag en ligt de drempel om voor dit vergrijp een boete uit te delen altijd hoger. U kunt uw autoradio dus gerust van zender veranderen mocht dat nummer waar u zo’n hekel aan heeft weer de revue passeren.