Rechtsbijstandverzekering en de vrije advocaatkeuze, welke keuzes heeft u?

14 March 2019 | Categorie: Algemeen

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u een beroep doen op de wet VAK bij een conflict. Oftewel de wet voor vrije advocaatkeuze. Maar betekend dit dat elke advocaat u mag verdedigen? En is het überhaupt een voordeel als u zelf een advocaat kiest?

Met een rechtsbijstandverzekering heeft u recht op juridische bijstand als u een geschil heeft waarover een rechter moet vonnissen. Het Europese Hof van Justitie heeft eerder bepaald dat u bij een gerechtelijke of administratieve procedure (zoals een ontslagzaak via het UWV), altijd zelf uw advocaat mag kiezen. Uw rechtsbijstandsverzekeraar heeft ook zelf advocaten in dienst of heeft afspraken met meerdere advocatenkantoren. U kunt er voor kiezen om gebruik te maken van hun diensten, maar daartoe bent u dus niet verplicht. Hou er wel rekening mee dat u altijd eerst toestemming moet vragen aan uw rechtsbijstandverzekeraar wanneer u gebruik wil maken van en externe advocaat.

Voorkom extra kosten

Het inhuren van een externe advocaat kost een verzekeraar gemiddeld vier keer zoveel als een eigen juridische medewerker. Dat komt doordat het uurtarief hoger is en de bijkomende btw. Kiest u voor een externe advocaat met wie de verzekeraar geen contract en dus geen prijsafspraken heeft, dan lopen de kosten verder op. In uw rechtsbijstandverzekering is daarom de vergoeding voor externe advocaten gemaximeerd voor situaties waarin u niet verplicht bent om u in een rechtbank te laten vertegenwoordigen door een advocaat. Dat is bijvoorbeeld zo in een ontslagzaak. Dit kan nare gevolgen hebben want als u over het maximum heen gaat, betaalt u de rest zelf. Bij de meeste verzekeraars kunt u kiezen voor een hoger limiet maar daar betaald u dan wel meer premie voor. Voorkom extra kosten en raadpleeg eerst de voorwaarden voor uw opties.

Ervaring met rechtsgebied

Een eigen gekozen advocaat hoeft niet altijd beter te zijn dan een juridische medewerker van een rechtsbijstandverzekeraar. Als de externe advocaat die u kiest maar weinig ervaring heeft op het rechtsgebied waar u hem nodig heeft, kan het voorkomen dat hij slecht werk levert.  Verzekeraars hebben vaak veel expertise in huis over uiteenlopende rechtsgebieden, bijvoorbeeld arbeidsrecht, huurrecht of bestuursrecht. Van die expertise en ervaring kunt u dan als klant profiteren.

Rechtshulp als niet-verzekerde

Er zijn tegenwoordig ook verzekeraars die tegen betaling juridische hulp verlenen, ook al bent u niet verzekerd. Is dat een voordeel? Dergelijke losse rechtshulp is doorgaans wel goedkoper dan zelf een advocaat inschakelen, maar u bent vaak toch nog een behoorlijk bedrag kwijt in vergelijking met een rechtsbijstandverzekering. En als er sprake is van een complexe rechtszaak, is de hulp meestal niet toereikend of er bestaat de kans dat u veel moet bijbetalen. In dat geval is een rechtsbijstandverzekering altijd een betere en goedkopere oplossing.

Benieuwd wat onze mogelijkheden zijn op dit gebied? Bekijk en vergelijk dan direct de rechtsbijstandverzekeringen van DAS en ARAG. Uiteraard is deze verzekering dan simpel en snel af te sluiten