Rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd

2 July 2014 | Categorie: Rechtsbijstandverzekering

rechtsbijstand

Wanneer je een rechtsbijstandverzekering afsluit heb je soms te maken met wachttijd. Je kunt dan niet direct een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Dit is bijvoorbeeld het geval als je voor het afsluiten van de verzekering al weet dat je rechtsbijstand nodig gaat hebben. Wat houdt wachttijd bij een rechtsbijstandsverzekering precies in?

Wat is wachttijd bij een rechtsbijstandverzekering?

Veel rechtsbijstandsverzekeringen hebben wachttijd. Wachttijd betekent dat je na het afsluiten van de verzekering voor een bepaalde tijd nog geen gebruik kunt maken van rechtsbijstand.  Iedere verzekeraar heeft eigen regels met betrekking tot wachttijd. Sommige verzekeraars hebben geen wachttijd, andere een paar maanden. Vaak is de dekking die je voor je rechtsbijstandverzekering kiest ook van invloed op de wachttijd. De wachttijd voor rechtsbijstand bij arbeidsconflicten is in de meeste gevallen langer dan bij dekking van conflicten in het verkeer.

Rechtsbijstandverzekering tijdens conflict afsluiten

Veel mensen denken pas aan een rechtsbijstandverzekering als ze in een conflict terecht zijn gekomen. Je krijgt ontslag op je werk of je raakt in een conflict met een aannemer die jouw verbouwing heeft gedaan. Bij zulke gebeurtenissen denk je pas aan juridische hulp en de daaraan verbonden kosten. Het is dan in de meeste gevallen te laat om rechtsbijstand via een verzekeraar te krijgen. Zelfs als een rechtsbijstandverzekering geen wachttijd heeft, kan deze niet direct afgesloten en ingezet worden. Het is altijd uitgesloten om gebruik te maken van rechtsbijstandverzekering voor juridische conflicten die je al aan kon zien komen voor het afsluiten van de verzekering.

Te laat met je rechtsbijstandverzekering

Als je in een conflict verzeild raakt en geen rechtsbijstandverzekering hebt, is het vaak toch verstandig deze alsnog af te sluiten. Via de verzekeraar kan je vaak tegen een gereduceerd tarief rechtsbijstand krijgen.