brommobiel-verzekering

Regelgeving en brommobiel: welke plaats heeft de brommobiel op de weg?

21 July 2015 | Categorie: Brommobielverzekering

In Nederland rijden veel brommobielen rond. Als eigenaar van een brommobiel weet je waarschijnlijk wel waar je wel en niet kunt en mag rijden, niet-eigenaren weten dit waarschijnlijk minder goed. Ken jij de precieze regelgeving voor brommobielen? Wat is nu eigenlijk de plaats op de weg.

Een brommobiel is een bromfiets

Juridisch gezien is een brommobiel gelijk aan een bromfiets. Dit staat in In artikel 1 RVV 1990, heir wordt een brommobiel aangemerkt als een bromfiets met meer dan twee wielen en voorzien van een carrosserie. Duidelijk toch? Maar toch gelden voor brommobielen andere regels.

Dat de regels voor een brommobiel afwijken van de regels voor een bromfiets komt door een stuk in artikel 2a RVV 1990. In artikel 2a RVV 1990 is het volgende opgenomen: de regels van dit besluit – betreffende motorvoertuigen en bestuurders en passagiers van motorvoertuigen – in plaats van de regels voor bromfietsen, bromfietsers en passagiers van bromfietsen, mede van toepassing zijn op brommobielen en bestuurders en passagiers van brommobielen.

Brommobiel hoort thuis op de rijbaan

Bovenstaande passage zegt eigenlijk dat brommobielen zich moeten houden aan de gedragsregels voor motorvoertuigen (onder meer auto’s en motors). Dus hoewel de brommobiel juridisch gezien een bromfiets is, hij hoort thuis op de rijbaan.

Verzekering

Als eigenaar van een brommobiel ben je in Nederland verplicht om een W.A-verzekering af te sluiten. Met deze dekkingsvorm ben je verzekerd als je met je brommobiel schade aan andere toebrengt. Rij je bijvoorbeeld tegen de auto van een ander aan dan dekt de brommobielverzekering de schade aan de andere auto.

Schade aan je eigen brommobiel is niet gedekt met een W.A.-verzekering, hiervoor dien je ten minste een Beperkt Casco dekking of de meer uitgebreide Volledig Casco dekking af te sluiten. Brommobielverzekeringen kun je via onze website vergelijken.

45 km per uur

Met je brommobiel mag je volgens artikel 22 onder b RVV 1990 niet harder rijden dan 45 km per uur, qua snelheid gelden dezelfde regels als voor een bromfiets.

Autoweg en autosnelweg

Als bestuurder van een brommobiel mag je niet op de autoweg of autosnelweg rijden. De minimum snelheid van een autoweg is 50 km per uur, van een autosnelweg 60 km per uur. Zo hard mag je niet rijden met en brommobiel.