Regelgeving scootmobiel en invalidenvoertuig

22 July 2015 | Categorie: Elektrische voertuigen

Voor scootmobielen en invalidenvoertuigen bestaan aparte verkeersregels. We hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet. 

Plaats op de weg

Je mag als bestuurder van een scootmobiel of invalidenvoertuig bijna overal rijden. Het is niet toegestaan om op de autoweg of de autosnelweg te rijden. Je mag dus rijden op:

Kies altijd de weg die het veiligst is!

Snelheid

Afhankelijk van waar je rijd ben met je scootmobiel of invalidenvoertuig ben je gebonden aan een maximumsnelheid. Je mag:

  • op het trottoir of voetpad maximaal 6 km/uur;
  • Binnen de bebouwde kom op het (brom)fietspad maximaal 30 km/uur;
  • Buiten de bebouwde kom op het (brom)fietspad maximaal 40 km/uur;
  • Op de rijbaan maximaal 45 km/uur.

De maximale snelheid van een scootmobiel of gehandicaptenvoertuig ligt normaal gesproken een stuk lager, ongeveer 20 km/uur.

Rijbewijs

Je hebt geen rijbewijs nodig om te rijden in een scootmobiel of invalidenvoertuig.

Verzekering

Het is in Nederland verplicht om je scootmobiel of invalidenvoertuig te verzekeringen. Via onze website kun je online je scootmobiel verzekeren en je invalidenvoertuig verzekeren.

Als je scootmobiel of invalidenvoertuig verzekerd is ontvang je van je verzekeraar of adviseur een verzekeringsplaatje welke je achterop je scootmobiel of invalidenvoertuig dient te bevestigen.

Verdere regelgeving

Als je met je scootmobiel of invalidenvoertuig op het trottoir of voetpad rijdt dan volg je dezelfde regels als voetgangers, je blijft echter bestuurder. Op fietspaden, fiets/bromfietspaden en rijbanen volg je de regels van bestuurders.

Bron: Veilig Verkeer Nederland