Schade aan uw auto, veroorzaker onbekend

30 March 2018 | Categorie: Autoverzekeringen

De nachtmerrie van iedere autobezitter, u komt terug bij uw auto na het boodschappen doen en er zit opeens een deuk of kras in uw auto. Wat nu? Er zijn geen getuigen en u weet niet wie de veroorzaker is. Kunt u de schade nu nog verhalen bij uw autoverzekering?

Autoverzekering bij schade zonder veroorzaker

Indien de dader onbekend is kunt u de schade ook niet claimen bij de schuldige tegenpartij. Waar kunt u dan wel terecht? In de meeste gevallen is dit het Waarborgfonds Motorverkeer. U kunt hier terecht in de volgende gevallen:

  • De veroorzaker is doorgereden na de aanrijding en u kunt zijn identiteit niet meer achterhalen (in dit geval geldt voor materiële schade een eigen risico van 250 euro per benadeelde);
  • De veroorzaker is bekend, maar zijn auto is onverzekerd;
  • De veroorzakende auto was gestolen en de bestuurder was hiervan op de hoogte (en is dus ook niet verzekerd);
  • De autoverzekeraar van de veroorzakende partij is failliet gegaan;
  • De bestuurder is vanwege principiële bezwaren niet verzekerd en heeft hiervoor een vrijstelling van de overheid, en u kunt hierdoor de schade niet of slechts gedeeltelijk bij hem claimen.

Eisen van het Waarborgfonds

Voordat u een claim kunt indienen bij het waarborgfonds dient u te voldoen aan de volgende eisen:

  • U heeft aantoonbaar getracht de veroorzaker te achterhalen (bijvoorbeeld door politie aangifte, buurtonderzoek of een advertentie) Let wel dat dit binnen 14 dagen moet zijn gebeurd.
  • U kunt aantonen dat uw auto voor het incident schadevrij was. Probeer getuigen te regelen, u heeft er minimaal 2 nodig.
  • Verzamel bewijs zoals laksporen en/of glasscherven, maak foto’s en vindt getuigen die iets gezien hebben.
  • U dient te beschikken over een burgerservicenummer, het kenteken van uw auto en ingevulde getuigenverklaringen. Meer info vindt u op de website van het Waarborgfonds.

Claim indienen bij uw autoverzekering

Als u een WA + volledig casco verzekering heeft meldt u de schade bij uw verzekeraar. Lever alle gegevens m.b.t. de schade aan voor uw verzekeraar. Hieronder vallen de getuigenissen, een politie aangifte, foto’s en een verslag van de bewijzen. Uw verzekeraar informeert u verder over de vervolgstappen en eventuele gevolgen voor uw verzekeringspremie.

Heeft u verder nog vragen m.b.t. schade aan uw auto met een onbekende veroorzaker? Contacteer ons dan geheel vrijblijvend. Onze adviseurs staan voor u klaar via 0186 60 72 45 of via de mail.