Schade aan uw leenauto

9 March 2017 | Categorie: Autoverzekeringen

Het zal u maar gebeuren, uw auto is in reparatie na een aanrijding en u rijdt schade met de leenauto van uw garage. De eerste vraag is dan direct, wie gaat dat betalen? De Garagehouder, uw autoverzekering of uzelf? In dit artikel leggen we dit duidelijk aan u uit.

De Garagehouder

Als u een auto leent bij de garagehouder bent u verantwoordelijk voor eventuele schade. De meeste leenauto’s zijn standaard voorzien van een WA-verzekering. Echter heeft u ook de mogelijkheid om bij sommige garages een allrisk verzekering af te sluiten voor de leenauto. Belangrijk is echter wel dat u dit regelt met de garagehouder vóór u in de auto gaat rijden.

Uw autoverzekering

Indien uw leenauto niet allrisk is verzekerd en u schade rijdt waarbij de garagehouder de schade op u wil verhalen, dan dient u dit verzoek in te dienen bij uw eigen autoverzekering/autoverzekeraar. Let wel dat u altijd moet kunnen aantonen aan uw autoverzekeraar dat uw eigen auto in reparatie of onderhoud was terwijl uw met de leenauto reed.

Houd er ook rekening mee dat het claimen van de schade altijd gevolgen zal hebben voor het aantal schadevrije jaren en de no-claimkorting. Zelfs al is het ongeval met de leenauto niet uw schuld.

Het Waarborgfonds

Mocht de schade niet worden gedekt door uw autoverzekering/autoverzekeraar, dan is er de mogelijkheid voor u om aan te kloppen bij het waarborgfonds motorverkeer. Echter gelden er dan wel strenge voorwaarden die zij stellen voor een eventuele vergoeding. Een van die voorwaarden is dat de schade veroorzaakt moet zijn door een ander motorvoertuig. Voor meer informatie kunt u kijken op hun website.

Uzelf

Mocht het zo zijn dat de leenauto en uw eigen auto beide een WA-autoverzekering hebben, en het ongeval uw schuld zijn dan zult u in dit geval de schade aan de leenauto zelf moeten vergoeden. Het is dus van groot belang om voor het rijden in een leenauto goed te controleren hoe deze is verzekerd en wat de dekking is van uw eigen autoverzekering.

Ons advies

Om er zeker van de zijn dat eventuele schade te verhalen valt, en u nooit voor onaangename verrassingen kunt komen te staan is een all-risk verzekering altijd de beste keuze. Vergelijk autoverzekeringen op onze website, of informeer geheel vrijblijvend bij één van onze adviseurs via 0186 60 72 45 of mail ons.