Schade tijdens de barbecue!? Wat dekt uw opstal- of inboedelverzekering?

24 August 2016 | Categorie: Inboedelverzekering

Eindelijk maakt het mooie zomerweer wederom zijn intrede in Nederland met een ware hittegolf deze week. Een goede reden om de barbecue weer van stal te halen voor de zomeravonden. Maar ook met barbecueën kan er soms totaal onverwachts iets mis gaan. Wat te doen bij schade veroorzaakt door de barbecue? Of als je barbecue gestolen blijkt te zijn? Wij leggen je alle mogelijk situaties graag even uit en geven je gelijk de beste barbecue tips van dit moment!

Inboedelverzekering een belangrijke basis

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje mocht je iets te enthousiast worden tijdens de barbecue. Spullen zoals kleding, parasols, tuinmeubels en schuttingen kunnen lelijk beschadigd raken. Je inboedelverzekering speelt hierin een cruciale rol, deze vergoed in de meeste gevallen de volgende schades:

 1. Brandschade
 2. Beschadigde materialen als gevolg van brand
 3. Schroeiplekken op materialen
 4. Rookschade en roetschade

Maar het kan natuurlijk ook dat er schade bij de buren ontstaat. U dient dan diegene aansprakelijk te stellen en te zorgen dat uw buren contact opnemen met hun eigen aansprakelijkheidsverzekeraar. Mocht de schuld echter helemaal bij uzelf liggen dan krijgt u helaas niks vergoed.

Opstalverzekering bij barbecue schade

Bij een opstalverzekering bent u verzekerd bij schade aan bijvoorbeeld een tuinhuisje of een schutting. Heeft u een huurhuis? Dan zijn deze zaken verzekerd onder het huurdersbelang van uw inboedelverzekering. Controleer dit dus goed voor u een huis gaat huren.

Schade bij de buren

Mocht u iets beschadigen van de buren tijdens uw barbecue dan vergoedt hun eigen opstalverzekering dit in de meeste gevallen. Maar mocht de verzekeraar dit om een of andere reden niet vergoeden dan kunnen uw buren de kosten verhalen op uw aansprakelijkheidsverzekering.

Schade aan carport

Heeft u de barbecue onder de carport gezet omdat het weer slecht was? In dit geval word de schade helaas niet vergoed omdat dit schade is die u kon verwachten. Schade moet altijd onverwachts zijn en u dient zelf voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen.

Letselschade

Mocht er iemand gewond raken tijdens de barbecue dan is er sprake van letselschade. In dat geval vergoed een zorgverzekering altijd de noodzakelijke medische zorg. Indien er sprake is van blijvende letselschade dan zal uw zorgverzekering nagaan wie schuldig is aan het ongeluk. Mocht u dat zelf zijn dan vergoed uw eigen aansprakelijkheidsverzekering de kosten voor uw gasten

Barbecue geleend of gestolen?

Mocht u een barbecue hebben geleend of gehuurd en gaat deze kapot dan dient u zelf een nieuwe te kopen. Mocht er schade ontstaan door de geleende of gehuurde barbecue dan word dit weer wel gedekt, dit omdat het dan onder de inboedelverzekering valt. In het geval dat de barbecue uit uw tuin word gestolen vergoed uw verzekering dit aangezien het onder de inboedelverzekering gedekt is. U moet echter wel kunnen aantonen dat uw tuin voldoende afgesloten en beveiligd was.

Tips om barbecue diefstal te voorkomen:

 1. Zet de doos van uw pas aangekochte barbecue niet zichtbaar bij het vuilnis, dieven weten zo namelijk direct dat er iets bij u te halen valt.
 2. Zet uw barbecue uit het zicht. Dek hem af onder een zeil of doek of plaats hem in uw schuur.
 3. Indien u de barbecue buiten laat staan zet hem dan vast aan een ketting die weer vast zit aan een muur, schutting of woning.

Handige Barbecue tips!

Gebruik houtskool of briketten als brandstof. Briketten zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken. Bovendien branden ze langer en gelijkmatiger dan houtskool.

 1. Gebruik bij het aanmaken van de barbecue speciale aanmaakblokjes of vloeistof. Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus.
 2. Neem de tijd, reken op minstens een half uur. Zodra de kolen gloeien zonder vlammen en niet meer zwart zijn kunt u beginnen!
 3. Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
 4. Dek een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik af met zand.
 5. Ga nooit met een brandende barbecue lopen.

Meer handige barbecue tips vindt u op echtgoed.nl of op de website van Weber. Mocht u nog twijfelen over welke heerlijke exotische gerechten u wilt bereiden voor op de barbecue, dan raden wij u aan een kijkje te nemen op ah.nl voor de laatste barbecue trends! Wij wensen u een plezierige en vooral veilige barbecue zomer toe!